HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Eskilstuna: Kfast vill sälja 577 lägenheter – ”skapar stor oro”

Eskilstuna Eskilstuna Kommunfastigheter planerar att sälja 577 lägenheter. Tisdagens styrelsebeslut togs efter den politiska majoritetens krav på 300 miljoner kronor i en engångsutdelning till kommunen. Hyresgästföreningen är mycket kritisk och förbereder en demonstration.
Foto: Mattias Frödén
Viptorp är ett av de bostadsområden där hyresgästerna nu får en ny värd.

Enligt ägardirektiven skulle Eskilstuna Kommunfastigheter, Kfast, göra en engångsutdelning till kommunen på 200–400 miljoner kronor under 2020. Den 27 september fastställdes summan till minst 300 miljoner kronor. Det är bakgrunden till att Kfast styrelse på tisdagen beslutade om en planerad försäljning av 577 lägenheter och Odlarskolans lokaler.

Pengarna kommunen får från Kfast ska gå till olika satsningar. Det handlar bland annat om att bygga fler förskolor och skolor, trygghetsfrämjande och brottsförebyggande åtgärder, digitalisering och arbetsmarknadsåtgärder. Det berättar kommunalrådet Jari Puustinen (M).

Läs ocksåHögt tonläge i debatt om värdeöverföringDaniel Tillgren med Eskilstunaån i bakgrunden.

– Det här är en satsning på välfärden och vi vill inte låna till allt utan tar på det här sättet ansvar för nästa generation, säger han.

80 av de 300 miljonerna kommer kommunen dock att lägga i en buffert.

Kan du förstå om försäljningen skapar oro hos de berörda hyresgästerna?
– Jag har så svårt att förstå den här debatten, vad är det man är orolig för? Jag har bilden av att de privata hyresvärdarna i Eskilstuna är bra hyresvärdar. Och bostäderna kommer ju att finnas kvar. Folk glömmer så fort också, till exempel att Kfast i år krävde en större hyreshöjning än de privata fastighetsägarna i Eskilstuna, säger Jari Puustinen.

Läs ocksåOense om summorna

Kfast har ett krav på sig att bygga 300 nya bostäder per år. På två år kommer alltså bolaget ha byggt ifatt det man nu säljer, enligt Jari Puustinen.

– 2023 kommer Kfast troligen att ha fler bostäder än vad man har i dag, säger han.

Det finns dock inskrivet i direktiven att hälften av de bostäder som Kfast bygger ska säljas ”över tid”.

Läs också"Visst finns det rasistermed i Hyresgästföreningen"

Försäljningen inleds i höst och beräknas vara klar sommaren eller hösten 2020. Hyresgästerna bor kvar hos den nya hyresvärden på samma villkor som idag. Hyran eller andra hyresvillkor förändras inte i och med försäljningen, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Hur mycket Kfast kommer att tjäna på affären beror på vad köparna betalar, men bolaget räknar med att det blir mindre än 300 miljoner. Vinsten ska gå till renovering av gamla fastigheter, underhåll och till att minska skuldsättningen vid nybyggnation.

Sedan tidigare finns även ett beslut om att 22 miljoner kronor per år under en sexårsperiod ska föras över från Kfast till kommunen. Pengarna ska gå till så kallade bostadssociala åtgärder. Hyresgästföreningen i Eskilstuna har tidigare kraftigt protesterat mot detta.

Föreningen gör även tummen ner för engångsutdelningen på 300 miljoner och planerar nu för en demonstration den 24 oktober.

– Vi vill ha en stark allmännytta och vi vill inte att man säljer ut den. Därför kommer vi att protestera, säger Tommy Holm som är ordförande i Hyresgästföreningen i Eskilstuna.

Tomas Bergh, gruppchef på Hyresgästföreningen i Sörmland, är mycket kritisk till försäljningen:

– Erfarenheten talar sitt tydliga språk, försäljningar utarmar allmännyttan samtidigt som det skapar stor oro hos hyresgästerna som berörs. Det är ju människors hem vi pratar om, men det verkar man ha fruktansvärt lite respekt för.

Han förstår inte hur Kfast kan stärkas av en försäljning när 300 miljoner kronor försvinner från bolaget.

– Dessutom kommer intäkterna att minska eftersom det här är fastigheter som genererar pengar i form av hyror.

Tomas Bergh tycker också att kommunens satsningar borde betalas via skattsedeln.

– Varför ska Kfasts hyresgäster dra ett tyngre lass än andra skattebetalare? frågar han sig.

Under 2017 sålde Kommunfastigheter 92 lägenheter på Läkargatan i Eskilstuna och Brogatan i Torshälla. Det gav engångsintäkter i form av reavinster på 81 miljoner kronor. Även då gick hälften av pengarna till kommunen medan Kfast behöll den andra hälften.

Fakta: Fastigheterna Kfast planerar att sälja

Viptorp: Skrinnarvägen 1-21 (428 lägenheter)

Skogsängen: Skogsängsgatan 18-24 (131 lägenheter)

Torshälla: Trädgårdsgatan 5 (10 lägenheter)

Torshälla: Trädgårdsgatan 4 (8 lägenheter)

Bolaget vill även att sälja Odlarskolans lokaler, fastigheten Samariten 13.

Läs också Gav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att fly Ändrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.