Annons

Kjell bor i Harpsund – Magdalena åkte skridskor och Stefan stod vid grinden

Nyheter Kjell Lundström stod vid grinden och pratade i en halvtimme med Ulla och Stefan. Lövfens alltså. Bor man i Harpsund så kan makten komma på besök.
Man som står i en sluttning på tomten. I bakgrunden syns en stenmur och ett vitt hus.
Foto: Mattias Frödén
Kjell Lundström bor i Harpsund i Flens kommun. Från tomten ser han ut över statsministerns rekreationsbostad.

Du och din fru Anne-Marie bodde länge på en egen gård här i trakten. Nu hyr ni en villa några hundra meter från klassiska Harpsunds herrgård, statsministerns hedersbostad. Hur hamnade ni här?

– Våra bästa vänner, Lotta och Christer, ­bodde tidigare i huset och vi brukade skoja om att vi skulle flytta hit om de skulle ­flytta ­härifrån. Sedan berättade Lotta (Finnstorp, ­tidigare moderat riksdagsledamot) att hon ­skulle bli landshövding i Norrbotten. Då ­frågade Lotta och Christer förvaltaren om vi kunde få hyra huset och sedan rullade det på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Jag antar att inte vem som helst får bo så nära statsministern. Blev ni kollade av Säpo?
– Jag vet faktiskt inte men det är väl ingen orimlig gissning. Det vore konstigt annars.

Ni har bott här sedan 1 september 2021. Under den tiden har vi haft tre statsministrar. Har du träffat någon av dem?
– Ulf Kristersson har vi inte sett till och ­Magdalena Andersson har bara Anne-Marie pratat med. Själv såg jag Magdalena på håll, när hon åkte skridskor på sjön här i vintras. Men Ulla och Stefan har vi båda pratat med.

Annons
Bild tagen på avstånd av Harpsund. I förgrunden syns ett fält, bakom syns den vita herrgården och flera av dess byggnader.
Harpsunds herrgård. Flyglarna är från 1600-talet men den gamla huvudbyggnaden var i så dåligt skick att den revs. Den nuvarande stod färdig 1914.

Jag antar att du menar Stefan och Ulla Löfven?
– Ja, de var ute och gick och passade på att hälsa sina nya grannar välkomna. Vi stod vid vår grind och pratade i runt en halvtimme. Ulla är en fantastiskt trevlig människa, ja Stefan med för den delen.
– Men vilket liv de lever. De var ute på en vanlig promenad och bakom sig hade de två Säpovakter till fots. Efter dem kom ytter­ligare två vakter i en bepansrad bil.
– Över huvud taget är det så jäkla mycket vakter i området att man knappt behöver låsa dörren. Men det är bara bra, det är inget som vi störs av.

Har ni sett några andra kändisar?
– Vi såg aldrig till dem, men tidigare i år var Boris Johnson här en halv dag och Natochefen Jens Stoltenberg i två dagar. Då stod det poliser på vägen utanför vårt hus och stoppade trafiken. De som inte hade någon koppling till Harpsund fick vända om.
– När Stoltenberg var här gick vi ut till ­poliserna med kaffe, juice och vatten. Det var ju varmt så in i helsike och de stod där med hjälmar och dubbla skyddsvästar och svettades.

Fönster med blommor. Utsikt över Harpsundsjön.
Utsikten från sovrummet är det synd att klaga på. Harpsundsjön är vacker även en grå dag i oktober.

Innan jag kom hit trodde jag att ni bodde i ett torp eller åtminstone en mindre kåk. I stället möts jag av en sjurumsvilla med en stor tomt vid stranden av Harpsundsjön.
– Ja, den reaktionen får vi ganska ofta, haha. Läget, sjön, lugnet, ett fantastiskt hus – allt det här gör att vi trivs fantastiskt bra. Här kommer vi att bli kvar.

Annons

Finns det några nackdelar?
– Haha, det skulle vara att det tar fyra ­timmar att städa huset. Det tog 20 minuter i huset vi bodde i förut.

Läs ocksåMariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord”En mobil på den ena sidan och en kvinna i mörkt hör på den andra. Kvinnan tittar rakt fram.
Tre män i en eka. Niki
Den berömda roddturen från juni 1964. Nikita Chrusjtjov ror Harpsundsekan med Tage Erlander och en tolk som passagerare.

Fakta: Mer om Kjell

Familj: Hustrun Anne-Marie Lindblad, barn och barnbarn.
Gör: Pensionär. Före detta journalist på SR och SVT.
Bor: Hyr ett hus av statliga Harpsundsnämnden. Det byggdes runt 1920 och är en av Harpsunds herrgårds tre så kallade gästvillor. Huset går delvis i samma stil som byggnaderna på Harpsunds herrgård. Nämnden hyr totalt ut 15 torp och 15 permanentbostäder.

Fakta: Erlander var tveksam – "eländet"

Namnet Harpsund förekommer första gången år 1380.
Den nuvarande herrgården har sitt ursprung i 1600-talet och dagens flygelbyggnader härrör från denna tid.
En ny huvudbyggnad uppfördes åren 1913–1914 av dåvarande ägaren Hjalmar Wicander. Han såg även till att namnet Harpsund återtogs, efter att gården under flera hundra år hade hetat Axelsberg.
När Hjalmars son Carl August Wicander dog 1952 donerade han gården till svenska staten, för att användas som hedersbostad åt Sveriges statsministrar.
Då var Tage Erlander statsminister – som först var mycket skeptisk till gåvan. I sin dagbok skrev han att ”Det hela verkar sinnesförvirrat… Men det lär bli mycket svårt att låta bli att ta emot eländet”.
Han ändrade sig sedan och kom att tycka mycket om gården.
Många världsledare har besökt Harpsund för samtal i den avskilda och lantliga miljön. Flera av dem har bjudits på en tur i den berömda Harpsundsekan. Den mest berömda roddturen är den med Tage Erlander och Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov, i juni 1964.

Läs också Kändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje" Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Familj blev utelåst av hyresvärden – sedan försvann alla deras ägodelar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.