Annons

Klart för nytt bostadsbolag i Växjö

Växjö På tisdagskvällen beslutade kommunfullmäktige att fusionen mellan Hyresbostäder i Växjö samt Växjöhem blir av.

Oppositionen lyckades vid förra fullmäktige, 22 januari, återremittera fusionen samt försäljningen av lägenheter genom att nyttja sin rätt att som minoritet skjuta fram beslut en gång. Främst efterlystes ett bättre underlag. Men de kompletteringar som gjorts är inte mycket att hänga i granen, anser (S) och (V). I en reservation från kommunstyrelsen skriver Gunnar Storbjörk (S) bland annat: ”Det underlag som presenteras för fullmäktige är ett skämt.” 

Åsa Karlsson Björkmarker (S) noterade i fullmäktige att det talas om effektiviseringar men att det inte nämns i underlaget med ett enda ord, än mindre hur dessa effektiviseringar ser ut. Efter att hon noga studerat alla handlingar menade hon att det hela landade i en slutsats:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Detta är inte ett förslag som lagts för att effektivisera, men aldrig trodde jag att motivet att slå ihop två fungerande bolag var att ta ut så mycket pengar som möjligt av dem. Men intentionen är att plocka så mycket pengar som möjligt från hyresgästerna i allmännyttan i Växjö, sade Åsa Karlsson Björkmarker.

I och med fusionen växer nämligen det egna aktiekapitalet i nya bolaget så att vinstutdelningen går från dagens totala 400 000 kronor till 3,5 miljoner kronor. Därtill ingår en revers på 500 miljoner kronor i affären, ett lån som nya bolaget måste betala ränta på, som inte är avdragsgill, till kommunen.

– Och det är VKAB (moderbolaget) som sätter räntan, i förslaget är den 3,5 procent. Den räntan kan bli fem procent, eller två procent eller sju procent. Man skulle kunna gissa att den sätts utifrån vad man vill ta ut från bolaget, sade Åsa Karlsson Björkmarker. 

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Kronoberg 2020

Med 3,5 procents ränta plus vinstutdelning så handlar det totalt om att hyresgästerna belastas med 20,6 miljoner kronor, jämfört med dagens 400 000 kronor, enligt Karlsson Björkmarker.

– Det är 200 kronor mer i månaden per lägenhet, eller 2 400 kronor mer per år i extraskatt. Man hade kunnat göra annat för de pengarna, sade hon.  

Men hyresgästerna kommer inte att belastas menade flera talare från den borgerliga alliansen, utan pengarna ska tas från effektiviseringar och samordningsvinster.

Läs ocksåVäxjöbostäder vill höja hyran med sju procent

– Frågan är om vi plockar pengar. Nej, vi räknar med att summan av det nya bolaget blir bättre än summan av de två bolagen. Sedan ska vi komma ihåg att en kalkyl är en kalkyl men jag är övertygad om att det blir en bra utveckling för det nya bolaget. I de kalkyler som gjorts finns inga hyreshöjningar med anledning av den här fusionen. Vi räknar med att effekten av fusionen blir större än effekten av den här reversen, sade Peter Norrman (M), även ordförande i VKAB, moderbolaget.

Annons

René Jaramillo Milla (FP):

– Ingen kan säga att alliansen är emot allmännyttan, tvärt om. Vi vill utveckla den. Genom fusionen tror vi att allmännyttan kan bli bättre och bättre och bättre. 

– Jag gör nog ett försök, kontrade Karlsson Björkmarker. Jag säger att alliansen är emot allmännyttan. Det hade gått jättebra att göra en fusion utan att ta med de här beloppen. Det här nyspråket som används gör mig galen. Vi plockar ut 20,6 miljoner kronor mer ur allmännyttan och så kallar vi det för att förstärka allmännyttan eller för att utveckla allmännyttan. Det är bara tramsigt.

Inte alls trams, enligt Jaramillo Milla, utan snarare sifferlek från oppositionen. Han och övriga talare från alliansen stod fast vid att fusionen på det sätt den presenteras är den rätta vägen och menade att det hela innebär att det nya bolaget ger både samordningsvinster och effektiviseringar som innebär att bolaget kan bygga mer.

Frågan avgjordes efter votering. Fusionen klubbades enligt kommunstyrelsens förslag med röstsiffrorna 35-25, en ledamot avstod från att rösta.

Punkten efter handlade om försäljningar, den frågan bordlades.


Läs mer:

Annons

Försäljning i Växjö bordlades på nytt

Bakläxa för alliansen i Växjö

Protester mot bolagsfusion

Läs också Flera privata förhandlingar klara i Kronoberg Nästa års hyra klar för de flesta i Kronoberg Strandningen snart över i Kronoberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.