Annons

Klart med ny hyra i Eskilstuna – höjning med 2,05 procent

Eskilstuna Tvisten mellan Eskilstuna Kommunfastigheter och Hyresgästföreningen är avgjord. Hyran höjs med 2,05 procent från 1 maj efter ett beslut av Hyresmarknadskommittén.

Årets förhandling strandade i mitten av februari efter att Eskilstuna Kommunfastigheter, Kfast, yrkat på en hyreshöjning på 3,75 procent medan Hyresgästföreningen svarade med ett nollbud.

De centrala partsorganisationerna kopplades in men något medlingsbud lyckades man inte lägga fram till Kfast och Hyresgästföreningen i Eskilstuna. Kfast valde då att ta ärendet till Hyresmarknadskommittén som nu har beslutat om en hyreshöjning på 2,05 procent från 1 maj.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

För en lägenhet med en hyra på 5 000 kronor motsvarar det en höjning på 102 kronor. Enligt Hyresgästföreningen ligger beslutet i linje med vad andra jämförbara allmännyttiga bolag har fått i hyresjustering.

Annons

Hyresgästföreningens utgångskrav på oförändrade hyror var en markering mot politikernas beslut om att under en sexårsperiod överföra 22 miljoner per år från Kfast till ägaren Eskilstuna kommun. Totalt handlar det om 132 miljoner kronor. Hyresgästföreningen har kraftigt motsatt sig detta beslut.

– Självklart känns det bra att hyresförhandlingen äntligen är klar, men vi känner fortfarande inte att vi vunnit frågan om den årliga värdeöverföringen om 22 miljoner som belastar hyresgästerna. Stödet för att fortsätta att driva frågan finns kvar hos hyresgästerna och vi kommer att fortsätta jobba för dom, säger Monica Andersson Jensen som är ordförande i förhandlingsdelegationen i Eskilstuna.

Annons
Läs ocksåFortfarande låst läge i Eskilstuna

Kfast har valt att inte kommentera beslutet.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957. Det är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Läs också Oense om summorna Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.