HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Klart med ny hyra i Eskilstuna – höjning med 2,05 procent

Eskilstuna Tvisten mellan Eskilstuna Kommunfastigheter och Hyresgästföreningen är avgjord. Hyran höjs med 2,05 procent från 1 maj efter ett beslut av Hyresmarknadskommittén.

Årets förhandling strandade i mitten av februari efter att Eskilstuna Kommunfastigheter, Kfast, yrkat på en hyreshöjning på 3,75 procent medan Hyresgästföreningen svarade med ett nollbud.

De centrala partsorganisationerna kopplades in men något medlingsbud lyckades man inte lägga fram till Kfast och Hyresgästföreningen i Eskilstuna. Kfast valde då att ta ärendet till Hyresmarknadskommittén som nu har beslutat om en hyreshöjning på 2,05 procent från 1 maj.

Läs ocksåFortfarande låst läge i Eskilstuna

För en lägenhet med en hyra på 5 000 kronor motsvarar det en höjning på 102 kronor. Enligt Hyresgästföreningen ligger beslutet i linje med vad andra jämförbara allmännyttiga bolag har fått i hyresjustering.

Hyresgästföreningens utgångskrav på oförändrade hyror var en markering mot politikernas beslut om att under en sexårsperiod överföra 22 miljoner per år från Kfast till ägaren Eskilstuna kommun. Totalt handlar det om 132 miljoner kronor. Hyresgästföreningen har kraftigt motsatt sig detta beslut.

– Självklart känns det bra att hyresförhandlingen äntligen är klar, men vi känner fortfarande inte att vi vunnit frågan om den årliga värdeöverföringen om 22 miljoner som belastar hyresgästerna. Stödet för att fortsätta att driva frågan finns kvar hos hyresgästerna och vi kommer att fortsätta jobba för dom, säger Monica Andersson Jensen som är ordförande i förhandlingsdelegationen i Eskilstuna.

Läs ocksåOense om summorna

Kfast har valt att inte kommentera beslutet.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957. Det är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Läs också Hård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.