HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Oense om summorna

Eskilstuna Hyresgästföreningen i Eskilstuna protesterar mot kommunens vinstuttag från Eskilstuna Kommunfastigheter. Men är det 72 miljoner kronor som föreningen säger – eller 61,7 miljoner som bolaget och kommunen hävdar?

Hyresgästföreningen tycker att det är en minst sagt dålig idé att kommunen plockar ut pengar från Eskilstuna Kommunfastigheter, Kfast. Bolaget och kommunen å sin sida tycker att det är helt i sin ordning (läs mer om det här). Men inte nog med att parterna är djupt oense i sakfrågan – de uppger olika uppgifter om hur mycket pengar som gått från bolaget till kommunen under 2017 och 2018.

Hyresgästföreningen har i ett informationsblad till fastighetsbolagets hyresgäster slagit fast att ”under 2017 och 2018 har 72 miljoner kronor flyttats ut från Kfast …”.

Läs ocksåKfast:s nybyggda bostadsrätter ska stå tomma i tre månader

Men det här är en beskrivning som varken kommunledningen eller Kfast delar. Enligt fastighetsbolaget och kommunen har 61,7 miljoner kronor betalats ut under de här två åren.

– Vi kan inte förstå hur Hyresgästföreningen har räknat. Vi tolkar det som att de menar att det är pengar som betalats ut under 2017 och 2018 och då är summan 61,7 miljoner kronor, säger Kfasts kommunikationsstrateg Fanny Gustaver.

Vinstutdelningen sker året efter att pengarna genererats. Det betyder att det som Kfast tjänade under 2016 betalades ut året efter, 2017. Samma sak gäller då även för pengarna man tjänade under 2017 – de betalades ut året efter.

Läs ocksåKommunfastigheter söker ny vd

Hyresgästföreningen å sin sida står fast vid att det är 72 miljoner kronor som har flyttats ut från Kfast. Föreningen räknar på ett annat sätt än fastighetsbolaget.

– Båda parternas siffror stämmer, men det skiljer sig ändå åt. Det är tidsperspektivet, vilka år man tittar på, som gör att det ser olika ut. Kfast pratar om det som har hänt 2016 och 2017 medan vi pratar om det som har hänt 2017 och 2018, säger Marcus Kjellin som är Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg.

Det viktiga är enligt honom inte när pengarna betalas ut. I stället ska man titta på det år då pengarna skapas i bolaget. Det är därför som Hyresgästföreningen – men inte Kfast – har med summan 22 miljoner kronor som en post i sina beräkningar. De 22 miljonerna är ett årligt belopp som fastighetsbolaget ska betala till kommunen under sex år och som ska gå till så kallade bostadssociala åtgärder.

Läs ocksåEskilstuna Kommunfastigheter går vidare med försäljning

– Att de 22 miljonerna betalas ut först i år förtar inte det faktum att de tas från pengarna Kfast tjänade under 2018, säger Marcus Kjellin.

Läs också Ändrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt Hyresgäst dömd för koppleri: Väninnan skulle vattna blommorna - gjorde lägenheten till bordell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.