HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Klart med nya hyror i Orsa

Dalarna De senaste åren har hyresförhandlingarna strandat mellan Orsabostäder och Hyresgästföreningen. Men med hjälp av medling har man nu enats om årets hyror. De höjs med tre procent.
Foto: Gry Ellebjerg
Daniel Dronjak, (M), kommunalråd i Huddinge kommun, hävdar att de inte ska plocka ut stora utdelningar ur Huddinge Samhällsfastigheter.

Under några år har Hyresgästföreningen och Orsabostäder inte lyckats nå en uppgörelse. I stället har förhandlingarna hänskjutits till Hyresmarknadskommittén.

Men i förhandlingarna om 2019 års hyror har Hyresmarknadskommittén varit med och medlat direkt vid förhandlingsbordet och på så sätt hjälpt parterna att enas.

Läs ocksåDen första april får boende i Höörs allmännytta höjd hyra

– Jag tycker det är bra att vi lyckats enas om en uppgörelse. Vi hade en god stämning och en bra dialog vid förhandlingsbordet. Båda parter visade en ambition att skapa förutsättningar för att Orsabostäder ska kunna sköta sina fastigheter, i dagsläget och på lång sikt, säger Johanna Lindström som är Hyresgästföreningens förhandlingsledare.

Uppgörelsen innebär även att datumet då hyrorna justeras flyttas från den 1 januari till den 1 mars. Det innebär att höjningen ska täcka en period på 14 månader i stället för 12. Det ingår därför en kompensation för att bolaget permanent justerar hyran två månader senare än vad som gjorts tidigare.

– Uppgörelsen med Orsabostäder ligger därmed i paritet med uppgörelser för de övriga allmännyttorna i länet, det vill säga runt två procent på årsbasis, säger Johanna Lindström.

Läs ocksåHyran upp i Östersund
Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter för Hyresgästföreningen och Sabo som är de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.

Läs också Sägs upp efter år av störningar Lägenheten blev bordell – förstahandshyresgäst vräks Eidar sänker hyran i kvarteret Mars

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.