Annons

Kommun rensar upp bland oseriösa hyresvärdar

Ljusnarsberg Nu har Ljusnarsbergs kommun fått nog av alla oseriösa privata hyresvärdar. En miljon per år ska satsas på att köpa, riva och informera.

Ljusnarsbergs fastighets AB har fått i uppdrag att göra en inventering av alla privata hyresvärdar i Kopparberg.

Bara i centralorten finns 24 hyresvärdar som tillsammans äger 630 lägenheter. Det kommunala bostadsbolaget äger totalt 308 hyresrätter i kommunen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är långt ifrån alla privatvärdar som är oseriösa, något måste ändå göras menar Torbjörn Larsson som är vd i Ljusnarsbergs fastighets AB.

– Det finns så klart de som har goda intentioner och som är seriösa. De klarar att hålla en god standard i det löpande underhållet, men när det ska göras något större med fastigheten så har man inte ekonomi till det. I stället står fastigheter och förfaller.

Efter ett politiskt beslut ska bostadsbolaget och andra instanser i kommunen aktivt börja rensa upp bland oseriösa värdar.

Annons
Läs ocksåLungsjuka Anneli, 63, instängd hemma i tre år – värden stoppade hjälpenLungsjuka Anneli är fast i sin lägenhet hos Primula

– Vi ska jobba tillsammans och ta ett samlat grepp för det är inte acceptabelt att centrala fastigheter står och förfaller, säger Ewa-Leena Johansson (S) som är kommunalråd och ordförande i styrelsen för Ljusnarsbergs fastighets AB.

Hon ringar in två grundproblem. Det ena är att utflyttningen fått fastighetspriserna att sjunka och att det i sin tur har fått personer utan vana att se sin chans att tjäna pengar genom att köpa hyresfastigheter och ge sig in på hyresmarknaden.

Men eftersom fastigheterna ofta sköts dåligt – är det sällan någon från Ljusnarsberg som söker bostad där. I stället annonserar hyresvärdarna på blocket och får socialt utsatta människor med svårigheter att hitta bostad i sina egna hemkommuner att flytta till Ljusnarsberg. Ibland betalar till och med hemkommunerna flytten och de första hyrorna. Något som vissa hyresvärdar satt i system och som sedan blir en ekonomisk tyngd för individ- och omsorgsförvaltningen i Ljusnarsberg.

Läs ocksåMilitärklädd hyresgäst skrämde grannar i källaren – får bo kvar

– Vi måste vara tydliga mot andra kommuner om att strider mot lagen att betala flyttlass för att människor utan bostad ska flytta hit, säger Ewa-Leena Johansson.

Nu ska kommunen och Ljusnarsbergs fastighets gemensamt gå in och styra upp. Målet är att avsätta en miljon per år för att köpa in fastigheter. Det handlar om att köpa fastigheter från oseriösa hyresvärdar för att antingen rusta eller för att riva.

Annons

– För några år sedan fick vi göra så med en fastighet i Högfors. Vi köpte den och rev. Men vi hoppas också att vi kommer få med de seriösa privata hyresvärdarna på tåget – vi kommer ordna möten och försökta bygga upp ett nätverk. För jag tror inte någon ska underskatta signalerna det ger av att ha fastigheter som står centralt och förfaller.

Samtidigt är hon väl medveten om att det inte bara är i huvudorten Kopparberg som det finns oseriösa värdar. Utan även de som Hem & Hyra tidigare uppmärksammat.

– Vi har dem i varje centralort. Och vi måste undersöka vad vi som myndighet har för befogenheter. För någonstans vill jag tro att vi kan göra något.

Läs också Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst Ökade klagomål på privat värdar Behrn höjer med strax under en procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.