Annons

Kommunal värd får 29 miljoner efter byggfusk – stämde byggjätten Serneke

Upplands-Bro Byggfusk försenade inflyttningen i 178 lägenheter i Upplands-Bro med över ett år. Det ledde till att det kommunala bostadsbolaget stämde det börsnoterade byggbolaget Serneke. Nu får Upplands-Brohus 29 miljoner i ersättning för brister och förseningar.
Nybyggt men fortfarande tomt. Upplands-Brohus 178 lägenheter på Målarvägen-Bagarvägen har varit färdiga i över ett år.
Foto: Cecilia Landmark
Inflyttningen i Upplands-Brohus lägenheter på Målarvägen-Bagarvägen försenades över ett år.

Upplands-Brohus har varit oense med byggbolaget Serneke sedan i november 2017. Inget av de nya hyreshusen som hade byggts av Serneke på Bagarvägen och Målarvägen i Upplands-Bro blev godkända i slutbesiktningen. Bostadsbolaget har krävt ersättning för förseningar och brister som gäller de nio husen, vilket Hem & Hyra skrivit om tidigare.

Hela projektet har omfattat 223 miljoner kronor. Hyresgästerna kunde börja flytta in först i april 2019.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Upplands-Brohus hänvisar till att Serneke utan godkännande bytt ut till billigare material. Vid slutbesiktningen hade inte byggbolaget installerat vitvaror i lägenheternas kök. De nyinstallerade diskbänkarna var repiga och en billigare variant av klinker hade använts. Balkongerna hade inte glasats in. Det fanns skador på väggar längs trappor. Byggbolaget hade satt in billigare toalettstolar. Stödmurar utanför husen hade sprickor.

Problemen har lett till en långdragen process som pågått i flera år. En överbesiktningsnämnd gav Upplands-Brohus till största delen rätt 2019. Nämnden ansåg att det var rätt att underkänna lägenheterna, men utlåtandet var endast vägledande. Fortfarande skulle saker åtgärdas och göras upp ekonomiskt.

Förhandlingar mellan bostadsbolaget och byggbolaget har pågått sedan dess. Förra året stämde Upplands-Brohus Serneke på drygt 141 miljoner kronor för förseningen och 10 miljoner kronor för bristerna.

Läs ocksåKommunal hyresvärd stämmer byggbolag på 151 miljonerNybyggt men fortfarande tomt. Upplands-Brohus 178 lägenheter på Målarvägen-Bagarvägen har varit färdiga i över ett år.

Upplands-Brohus och Serneke skulle ha mötts i tingsrätten strax innan midsommar. Men den 10 juni nådde de en överenskommelse och den 22 juni skrev de under ett avtal om förlikning. Upplands-Brohus ska nu kompenseras för förseningen och bristerna. Ersättningen uppgår till 13 procent av kontraktssumman – omkring 29 miljoner kronor.

Annons

Ann Hermansson Alm, vd, Upplands-Brohus säger att det känns bra att de kommit överens.

– Vi är nöjda med uppgörelsen och tycker att vi kompenserats för avvikelserna och förseningen.

Läs ocksåByggfusk försenade 178 kommunala hyresrätterNybyggt men fortfarande tomt. Upplands-Brohus 178 lägenheter på Målarvägen-Bagarvägen har varit färdiga i över ett år.

Kommer ni anlita Serneke igen?

– Jag tror inte att Serneke vill lämna anbud till oss igen, säger Ann Hermansson Alm.

Anders Arfvén, vd för Serneke Sverige, är också nöjd med överenskommelsen.

Annons

– Det är tillfredsställande att vi kommit till den här uppgörelsen som också visar att båda parter tar ansvar för det som skett.

Ni har tidigare konstaterat att ni och Upplands-Brohus haft olika syn i frågan. Har ni ändrat uppfattning nu?

– Nej, vi har inte ändrat uppfattning i vår syn på frågan, men vi och Upplands-Brohus har lagt oenigheten åt sidan och träffat en kommersiell uppgörelse, säger Anders Arfvén.

Läs också Kostnaden för byggfelen: 100 miljarder per år Första allmännyttorna klara i Stockholm – Upplands-Brohus höjer 3,6 procent Stora brister i nytt hyreshus: "50 felanmälningar kvar att åtgärda”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.