Annons

Första allmännyttorna klara i Stockholm – Upplands-Brohus höjer 3,6 procent

Stockholm Botkyrkabyggen höjer hyran med 4 procent. Samtidigt höjer Upplands–Brohus hyran med i snitt 3,6 procent. Utöver det får Upplands–Brohus hyresgäster betala 122 kronor i tillfälligt krisstöd under elva månader. För många av bolagets hyresgäster innebär det en höjning med 300 – 400 kronor.
Ann Hermansson Alm, vd Upplands-Brohus.
Foto: Denny Lorentzen/Kristina Wahlgren
Ann Hermansson Alm, vd Upplands-Brohus., är nöjd över hyresöverenskommelsen med Hyresgästföreningen.

Tidigare har de stora privatvärdarna Balder och Wallenstam höjt hyran i Stockholm, men nu är det dags för de första kommunala bostadsbolaget att göra upp med Hyresgästföreningen.

Först ut var Upplands-Brohus och nyligen kom även ett pressmeddelande från Botkyrkabyggen. Ann Hermansson Alm,vd på Upplands-Brohus, berättar att de flesta med en hyra på 6 000 kronor får en höjning med 359 kronor i månaden, de med en hyra på 8 000 kronor får en höjning med 438 kronor. Då är det tillfälliga kristillägget på 122 kronor, som tas bort i december nästa år, inkluderat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag är nöjd och det har funnits en förståelse i förhandlingarna för att vi befinner oss i svåra tider. Jag förstår att det är svårt för många men även hyresgäster måste ta sin del när vi har ett högt kostnadstryck och vi vill kunna fortsätta ha bra underhåll och skötsel, säger hon.

I snitt höjs hyran med 3,6 procent från första februari, men hon berättar att majoriteten av bolagets hyresgäster får en höjning med 3,95 procent. Samtidigt får de med höga hyror en höjning på 2 procent. Den som har kallhyra eller betalar sitt varmvatten själv får också en lägre höjning.

Annons

– Med den tillfälliga höjningen på 122 kronor får de flesta av våra hyresgäster en höjning med nästan sex procent, en bit från de 8,1 vi ville ha, säger hon.

Läs ocksåHerrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter Ett litet barn packar upp sina leksaker ur en flyttlåda.

Jonas Carlsson, vice ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, är nöjd över att hyran höjs från första februari och att det inte blir några retroaktiva hyreshöjningar för hyresgästerna. Han pekar på att den genomsnittliga höjningen räknat på helår blir 3,3 procent i snitt och att kristillägget på 122 kronor tas bort i december 2023.
– Det är en acceptabel överenskommelse och väldigt skönt att vi nu är klara med den försa allmännyttan. Jag är glad att det finns bolag som vågar gå först och jag vet att det finns fler bolag som är intresserad av att komma framåt nu, säger han.

Ann Hermansson Alm, vad gör ni själva för att sänka kostnaderna?

Annons

– Det är viktigt att säga att det här inte handlar om att lägga alla kostnader på hyresgästerna. Vi ska ta vår del också och effektivisera och se över våra kostnader, säger hon.

Läs ocksåHyresgäster blir utan el-stöd när värdarna behåller pengarna - Ulf, 74: "Det blir ett jäkla hallå"Hyresgäster blir utan el-stöd.

Enligt ett pressmeddelande höjer Botkyrkabyggen hyran för sina 10 800 lägenheter med 4 procent från första januari 2023. Det motsvarar 266 kronor i höjning för en lägenhet på 71 kvadratmeter.

Läs också Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Kraftiga protester mot hyreskrav: ”Vi måste agera om det ska hända något” Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.