Annons

Kommunen säger ja till parkbygge

Söderköping Protesterna mot bostadsplanerna i Brunnsparken hjälpte inte. I går kväll tog Söderköpings kommun beslut om en ny detaljplan som gör det möjligt att bygga cirka 90 lägenheter i parkområdet.

Ett 60-tal demonstranter hade samlats utanför kommunhuset i Söderköping i går kväll när kommunfullmäktige skulle ta beslut om den nya detaljplanen för Eriksvik. Tanken med planen är att bland annat rusta upp miljön i Brunnsparken, omvandla en byggrätt till parkmark, riva och bygga fler bostäder i området.

Hyresvärden Söderstaden har i dag 19 radhuslägenheter i kvarteret Vimman som de vill riva och ersätta med nya bostäder och även Riksbyggen är intresserade av att bygga två hus med seniorbostäder i området. Totalt medger den nya planen sex stycken flerbostadshus med sammanlagt 90 lägenheter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men byggplanerna har väck mycket debatt där motståndarna vill att parken bevaras med sin nuvarande utformning. Majoriteten av S, M och MP ställde sig för förslaget, medan oppositionen C, KD, L och V önskade att förslaget skulle återremitteras. Efter en lång politisk debatt i fullmäktige i går godkändes till sist den nya detaljplanen.

— Det är bra att det här har gått igenom till sist, man kan inte hålla på hur länge som helst med ett sånt här ärende. Vi är positiva till nybyggnationen i det här området och att parken kommer att piffas upp, säger Börje Nathanaelsson, (M) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

Vad kommer att hända nu?

Läs ocksåHär blir fyra lägenheter till tolv

— Förmodligen kommer det ju att bli överklagat. Men om man nu inte gör det så finns det ju en möjlighet att markarbetet skulle kunna vara i gång till sommaren.

Men bland de som protesterat mot planerna finns kampviljan fortfarande kvar.

Annons

— Det här kommer att överklagas så det lär inte bli några snabba bostäder som man pratat om. Vi hoppas få i gång en namninsamling till en folkomröstning till valet. Det behövs 2659 personer och det tror jag nog att vi kan få ihop, säger Marja Bergström (V), som varit med och startat medborgarinitiativet för Brunnsparkens bevarande.

Läs ocksåSt Anna kan få nytt hyreshus
Läs också Albogaexpressen fortsätter rulla Gammalt hyreshus blir som nytt Söderköping kan få nytt höghus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.