Annons

Kommunen vill chockhöja de äldres hyror: ”Många människor är oroliga nu”

Motala Motala kommun vill höja hyrorna på äldreboenden med upp till 40 procent. Hyresgästföreningen menar att nivån är för hög och att de äldre riskerar att få betala för samma saker flera gånger.
Anita Norrmans man Lasse bor på ett av kommunens äldreboenden.
Foto: Jenny Knutsson
Anita Norrmans man Lasse bor på äldreboende sedan ett par år tillbaka. Nu vill Motala kommun höja hans hyra med 784 kronor i månaden.

Två år har gått sedan ­Anita Norrmans man Lasse flyttade in på äldreboendet Skogsgården i ­Motala. I våras fick hon brev om att kommunen ser över hur ­hyrorna sätts på de särskilda boendena.

En extern konsult, Harold ­Nilsson och företaget Alnitec, har utrett hyrorna på kommunens uppdrag och kommit fram till att det finns orättvisor i hyressättningen mellan olika boenden och att hyrorna ligger för lågt i för­hållande till vanliga hyreslägenheter på orten.

– Kommunen får inte subventionera hyrorna för en grupp invånare, säger Harold Nilsson.

Motala kommun
Motala kommun vill höja hyrorna för de 389 rummen och lägenheterna på äldreboenden med i genomsnitt 26,6 procent.

Våren 2023 antog kommunfullmäktige den nya hyresmodellen och därefter började kommunen och Hyresgästföreningen förhandla, en förhandling som fortfarande inte är avslutad.

Höjning med 40 procent

Kommunen vill höja hyrorna för de 389 rummen och ­lägenheterna med i genomsnitt 26,6 procent. På kommunens nyaste ­boende, ­Nämndemansgatan, före­slås en höjning med 40 procent för att ­rätta till det som kommunen ­menar är räknefel som gjordes när hyrorna sattes.

– Det stämmer säkert att det finns skevheter som behöver ­rättas till. Men hyran ska fortfarande vara skälig. Jag kan inte se någon skälighet i de här nivåerna. Det är jättehöga höjningar och vi gör vad vi kan för att försöka förhindra det, säger Hyresgästföreningens förhandlare Karen Cornell.

Lasses etta på 36 kvadratmeter föreslås få en höjning på 16,6 ­procent. Det motsvarar 784 kronor i månaden. Tillsammans med omvårdnadsavgift och mat betalar han redan nu över 10 000 kronor varje månad.

– Det blir inte så mycket över då, konstaterar Anita Norrman.

Äldreboendena Nämndemansgatan och Skogsgården i Motala.
På Nämndemansgatans äldreboende, till vänster, vill kommunen höja hyrorna allra mest. Anita Norrmans make Lasse bor på Skogsgården.

I utredningen utgår ­Harold ­Nilsson, som också är ­kommunens ombud i förhandlingen, från hyror hos den kommunala hyresvärden Platen. Sedan tillkommer sådant som är specifikt för ­äldreboenden, som till exempel tillgång till gemensamma utrymmen och att det finns sprinklers och ­direktkopplat brandlarm. ­Hyrorna innehåller även ett tillägg på 390 kronor för höj- och sänkbar special­säng.

”Blandar två modeller”

Hyresgästföreningen menar att det här sättet att räkna sammantaget ger en hyra som är för hög.

– Antingen använder man bruksvärdering och jämför rakt upp och ner med vad en likvärdig lägenhet kostar. Eller så använder man systematisk hyressättning där man prissätter olika saker var för sig. Här blandas två olika modeller och då finns en risk att man tar ­betalt för samma sak flera gånger, säger Karen Cornell.

Harold Nilsson håller inte med och menar att Hyresgästföreningens representanter inte har lyckats förklara vad de menar.

– Min uppfattning är att vi ­pratar förbi varandra väldigt ­mycket. Vi står väldigt långt ifrån varandra, säger Karen Cornell.

Parterna har träffats åtta gånger utan att lyckas komma överens.

– Jag har haft uppdrag i flera kommuner men aldrig varit med om att det tagit så här lång tid förut, säger Harold Nilsson.

Kan bli nästan 400 ärenden

Kommunen har nu ansökt om att hyresnämnden ska medla. I den här typen av ärende kan hyresnämnden hjälpa till att reda ut vad parterna är oense om, förklarar Erik Ferlin, hyresråd vid hyresnämnden i Linköping.

— När vi har klarlagt tvistefrågorna ska vi försöka förlika parterna och eventuellt lägga fram ett förslag till förlikning, säger han.

Hyresråd Erik Ferlin
Erik Ferlin är hyresråd i Linköping.

Om medlingen misslyckas avskrivs ärendet och bollen ligger åter hos Motala kommun. Om kommunen fortfarande vill genomföra hyreshöjningen så måste den ansöka hos hyresnämnden i varje enskilt fall.

— Varje enskild hyresgäst kan naturligtvis acceptera en ny hyra men det tror jag nog inte att man kommer att göra. Det betyder att det blir en bruksvärdesprövning i varje enskilt fall, säger Erik Ferlin.

Hur ser du på det, att hyresnämnden i så fall kan få närmare 400 ärenden på sitt bord?

— Det är ju som det är. Linköpingsnämnden har haft en del lite större strandningar men jag tror inte att vi har haft några som är så här stora. Men det ska vi naturligtvis ta itu med om det skulle bli så.

Harold Nilsson vill inte uttala sig om vad som händer om medlingen misslyckas.

– Det får kommunen ta ställning till, säger han.

Men socialnämndens ordförande Charlotte Widegren (M) är fåordig.

– Så länge det pågår en process om det här så vill jag inte uttala mig, säger hon.

Alla får inte bidrag

Om kommunen får igenom sitt krav skulle det ge ökade hyresintäkter med 4,8 miljoner kronor om året. Många äldre har rätt till statligt bostadstillägg men inte alla.

Harold Nilsson ser inget fel i att kommunen skjuter över kostnader på staten, utan menar att det är ­precis så systemet är tänkt att fungera.

– Det är inte så att kommunen går med vinst på hyrorna för det finns många ytor på ett särskilt boende som inte går att lägga på hyran, menar han.

Birgitta Wirén, ordförande för Hyresgästföreningen Motala-Vadstena.
Birgitta Wirén, ordförande för Hyresgästföreningen Motala-Vadstena, har fått mejl och samtal från oroliga anhöriga till äldre.

Birgitta Wirén, ordförande för Hyresgästföreningen Motala-Vadstena, berättar att ett flertal anhöriga till äldre har hört av sig till henne.

– Många människor är oroliga nu, säger hon.

Men Anita Norrman tar det hela med ro.

– Det blir som det blir. Jag får vänta och se, säger hon.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.