Annons

Kommunens bad kan ge höjd hyra

Örebro ​Höjd hyra för att andra ska få bada? Öbo:s hyresgäster i Örebro kan komma att få betala mer än andra kommuninvånare för driften av badhusanläggningen Gustavsvik.

​Den borgerliga majoriteten har tillsammans med miljöpartiet drivit igenom att Gustavsvik, som ligger under Örebro Fritidscenter AB, ska få höjt driftsbidrag med 3 miljoner kronor från och med i år.

Annons
Pengarna ska tas genom en ökad avkastning från kommunens bolag. Det står klart efter ett beslut i kommunstyrelsen på tisdagen. 
I dag finns dock bara två kommunala bolag som ger avkastning, ett av dem är Örebrobostäder, Öbo.
– Vi tycker att det är orimligt att Öbo:s hyresgäster har större ansvar att finansiera Gustavsvik. Det är ett mycket märkligt agerande: vi står för synen att kommunal verksamhet ska betalas av kommunala skattemedel och inte via hyresgästernas hyror. Det är en stor principiell skillnad mellan oss, säger Jonas Karlsson (s) som är ledamot i kommunstyrelsen i Örebro.
Vänsteroppositionen ville därför få med en ändring i beslutet, där det uttryckligen skulle stå att ökat avkastningskrav inte skulle gälla Öbo.
Men en sådan skrivelse ville inte majoriteten gå med på.
– Det behövs inte. För det vi gör betyder egentligen ingen ändrig för koncernens bolag. Tidigare delade bolagen med sig av vinst och förlust. Men när det blir så tydligt att ett hela tiden går på minus, så som det varit med Örebro Fritidscenter, kan man inte bara fortsätta att kontinuerligt flytta pengar dit. Då måste det till en annan lösning, säger Staffan Werme (fp) som är kommunstyrelsens ordförande i Örebro.
– Det är bara själva transaktionen som blir skillnad – vi flyttar pengarna ett extra varv inom kommunen, säger han. 
Socialdemokraten Jonas Karlsson är skeptisk.
– De försöker låtsas som att konsekvensen inte blir att Öbo ska öka avkastningen. Men då undrar jag hur det ska gå till? Det finns ju bara två bolag som ger avkastning i dag och pengar trollas inte fram. Nu är det stor risk att det blir Öbo:s hyresgäster som får betala, säger Jonas Karlsson.
Kan du lova att pengarna inte kommer att tas från Örebrobostäder?
– Det kommer inte tas mer pengar från Öbo, säger Staffan Werme.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Därför vänds hyrorna upp och ner i unikt höghus: "Skandal" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.