Annons

Kommunens nya uttag: 100 miljoner

Norrköping Norrköpings kommun gör ett nytt uttag ur Hyresbostäder på 100 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat gå till nya bostadsområden. Men uttaget får hård kritik av Hyresgästföreningen.
Foto: Jakob Kindesjö (montage)
Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S) berättar att uttaget ur Hyresbostäder ska gå till nya bostäder.

Förra året sålde kommunägda Hyresbostäder drygt 300 radhuslägenheter i stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping. Försäljningen gav bolaget en vinst på cirka 230 miljoner kronor.

Ungefär hälften av de vinstpengarna hamnar nu hos kommunen, som i år gör ett ägaruttag ur bolaget på totalt 100 miljoner kronor. Utöver det görs också ett uttag på 16,7 miljoner kronor i form av ett koncernbidrag.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

— Norrköping växer kraftigt och vi har väldigt höga kostnader i nyproduktionen. En del av vinsten som Hyresbostäder har gjort använder vi för att utveckla och bygga nya bostadsområden och även integrera nya LSS-boenden, säger Lars Stjernkvist, (S) kommunalråd i Norrköping.

Det är andra gången som kommunen gör ett större uttag ur Hyresbostäder. 2015 gjordes en utdelning till kommunen på 211 miljoner kronor. Men enligt bolaget kommer inte verksamheten eller hyresgästerna att påverkas av det senaste uttaget.

— Vi kan inte se att det här påverkar våra uppsatta mål om underhåll och nyproduktion. Bolagets ekonomi är stark, vi har fullt uthyrt och en bra soliditet. Vi har ett bokfört värde på våra fastigheter på sex miljarder kronor, förklarar Thomas Idenås, (S) styrelseordförande i Hyresbostäder.

Annons
Läs ocksåLöser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit”Torbjörn Lennström arbetar på Hyresbostäder i Norrköping.

Hade det varit möjligt att göra uttaget även utan försäljningen i Klockaretorpet?

— Ja, det hade varit möjligt även utan den vinsten, säger Thomas Idenås.

Hyresgästföreningen har sedan flera år protesterat mot kommunens uttag ur Hyresbostäder. Även den nu aktuella utdelningen på 100 miljoner möter stark kritik.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

— Vi tycker att det är åt helsicke för mycket. Även om uttaget inte är olagligt så tycker vi att det är helt fel. Allmännyttans roll är ju bostäder, det är inte att hålla skattetrycket nere. Om verksamheten inte påverkas, varför tog man inte ut 200 miljoner, säger Björn Johansson, regionordförande i Hyresgästföreningen sydost.

Hyresgästföreningen anser att kommunen tänjer på gränserna för vad som är tillåtet att ta ut ur ett kommunalt bostadsbolag och att ett rimligt belopp är en miljon kronor. Föreningen vill i stället att pengarna stannar kvar i bolaget.

Annons

— De behövs till att bygga och renovera mer och att pressa kostnaderna så att folk har råd att bo. Särskilt nu när bostadsbyggandet har börjat gå ned och det är då allmännyttan ska fortsätta bygga, säger Björn Johansson.

Men kommunen anser att uttaget är rimligt.

— Det är en avvägning man gör. Bolaget behåller ändå 130 miljoner, säger Lars Stjernkvist.

Läs också Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu” Norrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna? Sofia får betala men grannen parkerar gratis - Så mycket skiljer p-hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.