Annons

För kort pendling sätter stopp för lägenhetsbyte

Lund Hyresgästen i Lund ville att dottern skulle slippa pendla mellan Lund och Malmö och ville därför byta sin lägenhet mot en i Malmö. Det gillades inte av värden LKF som sa nej på grund av det korta avståndet. Hyresgästen vände sig då till hyresnämnden som nu har sagt sitt.
Foto: News Öresund

Hyresgästen i Lund ville flytta till Malmö och ansökte därför om tillstånd att genomföra ett lägenhetsbyte. Men värden sade nej. Det fanns inte tillräckliga skäl för bytet. Att hyresgästens dotter pendlade mellan hemmet i Lund och skolan i Malmö och att mamman själv ville komma närmare sin släkt i Malmö var inte skäl nog, ansåg kommunala LKF i Lund. Hyresgästen vände sig då till hyresnämnden som nu avgjort fallet. Även nämnden säger nej. Hyresgästen har inte så kallade ”beaktansvärda skäl” för att få lov att genomföra bytet. Pendlingssträckan är helt enkelt för kort och det finns fungerade kommunikationer, skriver nämnden i sitt beslut. Att hyresgästen vill komma närmare sin släkt i Malmö är inte heller ett tillräckligt skäl.

Hyresnämndens beslut kan inte överklagas.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

 

Annons
Fakta: Detta gäller vid lägenhetbyte

För att du ska få lov att genomföra ett lägenhetsbyte krävs så kallade beaktansvärda skäl. Det kan handla om ändrade familjeförhållande, väsentligt ändrade ekonomiska förhållande eller att du får jobb på en annan ort. Om hyresvärden säger nej till bytet kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad. Om hyresnämnden godkänner bytet måste hyresvärden rätta sig efter det.

Läs också Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.