HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kraftig höjning av avkastningskravet

Emmaboda I dag väntas kommunfullmäktige i Emmaboda besluta om att öka avkastningskravet på Emmaboda bostads, från tre procent till fem procent. Avkastningen, som i praktiken är en hyreshöjning, ska användas till renoveringar.
Foto: Linda Alfons
Emmaboda kommunfullmäktige väntas besluta om en kraftig höjning av avkastningskravet på Emmaboda bostads. Från tre procent till sex procent. I praktiken innebär det en höjning av hyran för hyresgästerna.

I förslaget var tanken från början att avkastningskravet skulle höjas till sex procent, det ändrades i kommunstyrelsen till att landa på fem procent. Kommunstyrelsen var enig i sitt beslut.

Varför gör ni detta?

Läs ocksåHyresgäst vägrade hyreshöjningar i 13 år - nu kommer smällen

– För att vi måste, säger Johan Jonsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Emmaboda.

– Emmaboda bostads har historiskt, kanske inte under senare år, men under många år inte höjt hyran alls eller väldigt lite. Det har lett till att bolaget sedan dess har ett dåligt resultat. Det finns inte pengar till renovering.

Så pengarna ska gå till renoveringar?

Läs ocksåHård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne"

– Pengarna ska stanna i bolaget för att de ska orka med att underhålla sina fastigheter. Jag har aldrig tänkt tanken att ta ut pengarna. Det finns ingen sådan avsikt alls, säger Johan Jonsson.

Höjningen kommer att påverka hyresgästernas hyra.

– Rent praktiskt så blir det här en till utgiftspost som bolaget använder i sin kalkyl när vi förhandlar. Det innebär att det blir en höjd hyra, säger Jacob Nääf, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

I dag, måndag, tar kommunfullmäktige beslut i frågan.

Läs också Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.