Annons

Kraftig höjning av avkastningskravet

Emmaboda I dag väntas kommunfullmäktige i Emmaboda besluta om att öka avkastningskravet på Emmaboda bostads, från tre procent till fem procent. Avkastningen, som i praktiken är en hyreshöjning, ska användas till renoveringar.
Foto: Linda Alfons
Emmaboda kommunfullmäktige väntas besluta om en kraftig höjning av avkastningskravet på Emmaboda bostads. Från tre procent till sex procent. I praktiken innebär det en höjning av hyran för hyresgästerna.

I förslaget var tanken från början att avkastningskravet skulle höjas till sex procent, det ändrades i kommunstyrelsen till att landa på fem procent. Kommunstyrelsen var enig i sitt beslut.

Varför gör ni detta?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– För att vi måste, säger Johan Jonsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Emmaboda.

– Emmaboda bostads har historiskt, kanske inte under senare år, men under många år inte höjt hyran alls eller väldigt lite. Det har lett till att bolaget sedan dess har ett dåligt resultat. Det finns inte pengar till renovering.

Annons

Så pengarna ska gå till renoveringar?

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Pengarna ska stanna i bolaget för att de ska orka med att underhålla sina fastigheter. Jag har aldrig tänkt tanken att ta ut pengarna. Det finns ingen sådan avsikt alls, säger Johan Jonsson.

Höjningen kommer att påverka hyresgästernas hyra.

Annons

– Rent praktiskt så blir det här en till utgiftspost som bolaget använder i sin kalkyl när vi förhandlar. Det innebär att det blir en höjd hyra, säger Jacob Nääf, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

I dag, måndag, tar kommunfullmäktige beslut i frågan.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.