HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Krafttag mot försäljning

Borås Hyresgästföreningen slår på stora trumman i Borås. I två veckor kommer både anställda och förtroendevalda samla namn på Hässleholmen för att förhindra den planerade försäljningen
George Bunbacel, hyresgäst på Solvarvsgatan, ville gärna skriva på Hyresgästföreningens protestlista. "Kämpa på" ropade han innan han stängde dörren om sig.

I november väntas det bli klart. Totalt 911 av AB Bostäders lägenheter på Hässleholmen och Sjöbo blir då privatägda. Om inte Hyresgästföreningen kan stoppa det. Men då vill det kanske till ett under, det tillstår även regionordförande Lennart Derehag.

– Det är väl inte så sannolikt att vi kan förhindra försäljningen. Men vi vill visa att det finns ett motstånd. Och ge människorna som bor här en röst. Ingen annan har frågat dem vad de vill, säger han.

Läs ocksåBasket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning

Han får medhåll av hyresgästerna. De vill säga sitt. ”Ja!” utbrister Marja-Leena, som är den första att öppna på Solvarvsgatan. Hon skriver gärna på och hoppas att det kan göra skillnad. Men framför allt är hon glad att någon frågar henne. ”Äntligen” säger en annan hyresgäst.
Eftersom det talas många språk på Hässleholmen har man från Hyresgästföreningens sida med sig både tolkar och skriftlig information på flera språk. Men det är inte alltid det räcker. Några vill inte skriva på eftersom de inte helt förstår vad det handlar om.
George Bunbacel är inte en av dem. Han tvekar inte en sekund.

– Det här är inte bra. Vi vet inte vad som kommer hända nu. Vi vill ha kvar samma hyresvärd som vi haft innan, säger han.

Lennart Derehag poängterar att man från Hyresgästföreningens sida inte är emot ”bara för att vara emot”. Han menar att man från föreningens sida ser många farhågor med en försäljning. Dels har en privat värd som största och främsta intresse att tjäna pengar, ingen tjäna det allmänna. Dels behöver husen i miljonprogramsområden som Hässleholmen renoveras och då finns ingen lagstadgad rätt för Hyresgästföreningen att påverka så inte hyrorna skenar iväg.
– AB Bostäder är dessutom viktiga när det gäller stadsdelsutvecklingsarbetet här på Hässleholmen. Även vi inte misstror kommunen när de säger att de vill ha en seriös ägare även framöver vet vi att de inte kan garantera att så blir fallet, säger Lennart Derehag.

Läs ocksåRegionfullmäktige med valupptakt i UddevallaLennart Derehag, regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Att frågan är viktig för regionen är tydligt. Det är inte bara de förtroendevalda som betar av trapphus efter trapphus.

– Vi har beordrat ut våra tjänstemän. De förtroendevalda har andra jobb och ska inte behöva dra det här lasset själva, säger Lennart Derehag.

Läs också Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Helena bodde ovanpå Icabutik: "Oljuden var rena tortyren" Varbergs Bostad säljer Evelinas hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.