HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Krafttag mot I & M Fastigheter

Åmål Åtgärder väntar för I & M:s misskötta fastigheter i Åmål. "Allt pekar mot ett åtgärdsföreläggande", säger Sune Pedersen efter Hyresgästföreningens besiktning.
Foto: Kajsa Wedberg
, , , ,

– Hoppas detta kan leda till en förändring. För så här ska ingen behöva ha det! sade Doris Bergkvist och visade den skarvsladd till tvättmaskinen som hon måste dra från duschutrymmet och ut i hallen varje gång hon ska tvätta.

Doris Bergkvist bor i en av I & M:s Fastigheter på Odengatan i Åmål och var en av de hyresgäster som i tisdags fick sin lägenhet besiktigad av Hyresgästföreningen.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

– Vi har fått in en rad klagomål från hyresgästerna här och eftersom hyresvärden I & M Fastigheter inte åtgärdar problemen gör vi nu en besiktning tillsammans med kommunens miljöenhet, säger Hyresgästföreningens handläggare Sune Pedersen.

Besiktningen visar att det löpande underhållet i fastigheten är undermåligt.

– I vissa fall verkar det till och med vara obefintligt, säger Pedersen och nämner möglet i taken i två besiktigade badrum och trappor som är så illa åtgångna att det är farligt att gå i dem.

Läs ocksåSkandalvärden hotas av nya viten efter stora brister i brandskyddet

Mest alarmerande är dock situationen kring tvättmaskinerna som många av hyresgästerna själva har fått bära in och installera i sina lägenheter.

– När tvättmaskinerna i den gemensamma tvättstugan gick sönder erbjöd de oss, mot ett hyrespåslag på 200 kronor i månaden, egna tvättmaskiner. Problemet var att installationen inte gjordes av fackmän eller förväntades göras av hyresgästerna själva. Följden blev installationer, som här i duschutrymmet, med livsfarlig el och stor risk för översvämning, säger Doris och pekar på golvbrunnen där tvättvattnet ska rinna ut.

Kent Gustawsson är miljö- och hälsoskyddsinspektör på Åmåls kommun. Han besiktigade två lägenheter där svart mögel breder ut sig som en prickig matta i badrumstaket.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

– Orsaken är troligen bristande frånluftsventilation. Det kommer jag att skriva i den inspektionsrapport som kommer att bli en bilaga till den större rapport som Hyresgästföreningen nu gör, säger han.

Vad blir nästa steg för Hyresgästföreningen?

– Nu kommer vi att sammanställa alla brister som framkommit vid vår besiktning. Brister som vi sedan presentrar och begär att få åtgärdade av hyresvärden I & M Fastigheter. Och om inget händer vänder vi oss till Hyresnämnden med ett åtgärdsföreläggande. Troligen kräver vi då även ett vite. Om inte det heller hjälper blir nästa steg att ansöka om tvångsföreläggande, säger Sune Pedersen.

De aktuella fastigheterna ligger på Odengatan 9, 7 och 5, Nolbygatan 13 samt Rösgatan 14 A och 14B.

Hem & Hyra har talat med Ida Radjaian på I & M Fastigheter. Hon hänvisade till sin far Muhammed Radjaian. Honom har vi ännu inte lyckats nå.

I & M:s skandalhus i Åmål
Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja
Länkar Hyresgäster har tröttnat på I & M Fastigheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.