Annons

Krav på höjd hyra i Mölndal

Mölndal Mölndalsbostäder står för en av landets största olagliga vinstutdelningar, enligt Boverket. Nu vill den kommunala värden höja hyrorna med drygt 2,7 procent.

Inom några veckor inleds hyresförhandlingar mellan Mölndalsbostäder och Hyresgästföreningen. Det kommunala bostadsbolaget har aviserat att man önskar höja hyrorna med i genomsnitt 2,75 procent från och med januari i år.

Det skulle motsvara ytterligare 138 kronor i månaden för en lägenhet som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bakgrunden till kravet uppges vara bolagets ökade kostnader för underhåll och reparationer. Hyresgästföreningen avvisar kravet om hyreshöjning, bland annat med hänvisning till Mölndalsbostäders vinstutdelningar.

Enligt en färsk granskning från Boverket är Mölndalsbostäder ett av 13 kommunala bostadsbolag i landet där ägarna, kommunerna, plockat ut en olagligt stor vinst – något som hyresgästerna indirekt får betala.

Annons

2011 tog Mölndals stad ut en vinst på närmare 7,4 miljoner kronor från bolaget. Drygt 5,9 miljoner av dem bedöms av Boverket vara en otillåten värdeöverföring. Mölndalsbostäder har därmed stått för den näst största olagliga vinstutdelningen i hela landet, både räknat som totalsumma och per kvadratmeter.

Läs ocksåMisshandlades grovt av grannen – nära att själv bli vräkt

Nyligen godkände förvaltningsrätten det kommunala beslutet att fördubbla borgensavgiften i Mölndal från och med 2012. Avgiftshöjningen har ökat Mölndalsbostäders lånekostnader och därmed påverkat hyrorna.

Domen har överklagats av ett antal hyresgäster med hjälp av Hyresgästföreningen, som menar att den höjda avgiften i praktiken utgör en otillåten värdeöverföring.

Annons

I dag bor omkring 3 500 hushåll hos Mölndalsbostäder. Senast bolaget höjde hyrorna var i april förra året. Då fick hyresgästerna drygt 2,5 procents högre hyra i genomsnitt.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

LÄS MER:
Här hittar du krav på hyreshöjningar från andra kommunala hyresvärdar i Västra Götaland 2013.
Här
kan du läsa mer om hyreshöjningar som redan är klara i länet.

Läs också Råttor och kriminella intog lägenhet i Mölndal Kommunen vill ta rekordsumma från allmännyttan – ”de vill täcka upp för dåliga affärer” Coronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.