Annons

Kräver kamp för fryst hyra vid renovering

Göteborg Ett nollalternativ borde alltid krävas vid hyresförhandlingar efter renoveringar. Det anser en lång rad aktiva i Hyresgästföreningen Västra Sverige. Men regionstyrelsen är kallsinnig till idén.

Idén presenteras i en motion till årsmötet imorgon. Ett nollalternativ, det vill säga ingen hyreshöjning alls, ska alltid finnas med när hyror efter renoveringar förhandlats. Regionstyrelsen bör ta fram en handlingsplan för hur en sådan policy ska omsättas i praktiken, anser motionärerna.

Bland de undertecknande finns personer som är aktiva i bostadsområden som står inför stora renoveringar, till exempel Pennygången, Vita Björn och Långströmsgatan. Där finns även aktiva inom en lång rad hyresgästföreningar och lokala föreningar i Göteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men i sitt svar gör regionstyrelsen tummen ner och yrkar att motionen ska avslås.

Enligt styrelsen är det för sent att kräva nollhöjning när man kommer till hyresförhandlingar. Den gällande lagstiftningen gör det i princip omöjligt att få igenom sådana krav vid förhandlingsbordet.

Annons

Istället är det tidigare, vid samråd och förprocess, som kraven måste drivas, anser regionstyrelsen. Det är enligt den strategin som organisationen arbetar idag.
Styrelsen lyfter även fram det pågående arbetet med att skriva ombyggnadsavtal, och att regionen lobbat hårt för renoveringsfrågorna i Agneta Börjessons utredning, som ska presenteras i vår. Målet där är att få till lagändringar.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

LÄS MER:

Nytt blod föreslås i regiontoppen

Annons

Vill dela Södra Bohuslän

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.