HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kräver kamp för fryst hyra vid renovering

Göteborg Ett nollalternativ borde alltid krävas vid hyresförhandlingar efter renoveringar. Det anser en lång rad aktiva i Hyresgästföreningen Västra Sverige. Men regionstyrelsen är kallsinnig till idén.

Idén presenteras i en motion till årsmötet imorgon. Ett nollalternativ, det vill säga ingen hyreshöjning alls, ska alltid finnas med när hyror efter renoveringar förhandlats. Regionstyrelsen bör ta fram en handlingsplan för hur en sådan policy ska omsättas i praktiken, anser motionärerna.

Bland de undertecknande finns personer som är aktiva i bostadsområden som står inför stora renoveringar, till exempel Pennygången, Vita Björn och Långströmsgatan. Där finns även aktiva inom en lång rad hyresgästföreningar och lokala föreningar i Göteborg.

Läs ocksåVattnet ger stora hyresskillnader i Uppsala

Men i sitt svar gör regionstyrelsen tummen ner och yrkar att motionen ska avslås.

Enligt styrelsen är det för sent att kräva nollhöjning när man kommer till hyresförhandlingar. Den gällande lagstiftningen gör det i princip omöjligt att få igenom sådana krav vid förhandlingsbordet.

Istället är det tidigare, vid samråd och förprocess, som kraven måste drivas, anser regionstyrelsen. Det är enligt den strategin som organisationen arbetar idag.
Styrelsen lyfter även fram det pågående arbetet med att skriva ombyggnadsavtal, och att regionen lobbat hårt för renoveringsfrågorna i Agneta Börjessons utredning, som ska presenteras i vår. Målet där är att få till lagändringar.

Läs ocksåAnklagar Uddevallahem för avtalsbrott

LÄS MER:

Nytt blod föreslås i regiontoppen

Vill dela Södra Bohuslän

Läs ocksåFlitiga debattörer från BohusÄlvsborg-Skaraborg
Läs också Segdragen tvist över i Falköping Höjda hyror hos Holger Blomstrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.