HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kräver kamp för fryst hyra vid renovering

Göteborg Ett nollalternativ borde alltid krävas vid hyresförhandlingar efter renoveringar. Det anser en lång rad aktiva i Hyresgästföreningen Västra Sverige. Men regionstyrelsen är kallsinnig till idén.

Idén presenteras i en motion till årsmötet imorgon. Ett nollalternativ, det vill säga ingen hyreshöjning alls, ska alltid finnas med när hyror efter renoveringar förhandlats. Regionstyrelsen bör ta fram en handlingsplan för hur en sådan policy ska omsättas i praktiken, anser motionärerna.

Bland de undertecknande finns personer som är aktiva i bostadsområden som står inför stora renoveringar, till exempel Pennygången, Vita Björn och Långströmsgatan. Där finns även aktiva inom en lång rad hyresgästföreningar och lokala föreningar i Göteborg.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Men i sitt svar gör regionstyrelsen tummen ner och yrkar att motionen ska avslås.

Enligt styrelsen är det för sent att kräva nollhöjning när man kommer till hyresförhandlingar. Den gällande lagstiftningen gör det i princip omöjligt att få igenom sådana krav vid förhandlingsbordet.

Annons

Istället är det tidigare, vid samråd och förprocess, som kraven måste drivas, anser regionstyrelsen. Det är enligt den strategin som organisationen arbetar idag.
Styrelsen lyfter även fram det pågående arbetet med att skriva ombyggnadsavtal, och att regionen lobbat hårt för renoveringsfrågorna i Agneta Börjessons utredning, som ska presenteras i vår. Målet där är att få till lagändringar.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

LÄS MER:

Nytt blod föreslås i regiontoppen

Annons

Vill dela Södra Bohuslän

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.
Läs också Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.