Annons

Kräver lagändring efter hot om strömlöst hus

Lindesberg ​Hotet om att få elen avstängd verkar vara hävt för hyresgästerna i Ramsberg. Men det har fått centerpartiet i Lindesberg att agera politiskt eftersom de anser att lagen haltar. Leverantörer av el och vatten saknar nämligen plikt att anmäla till kommunen när en hel hyresfastighet riskerar att bli avstängd från vatten eller el.

​I ett e-postmeddelande till hyresgästerna skriver värden Wallin och Pirttinen att de betalat skulden till Vattenfall. Men Vattenfall kan inte bekräfta att skulden är reglerad förrän i morgon, fredag.

Stämmer uppgifterna kommer elen inte att stängas av och därmed kommer inte heller Hyresgästföreningen att ansöka hos hyresnämnden om tvångsförvaltning.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men centerpartiet i Lindesberg har ändå bestämt sig för att gå vidare i ärendet eftersom de har uppmärksammats på att lagstiftningen haltar.

När en privatperson riskerar att få vatten eller el avstängda finns en nämligen en anmälningsplikt hos leverantören att berätta det för socialnämnden.

Annons

– Men när hyresgäster i ett flerfamiljshus riskerar att bli utan el eller vatten får vi inte veta det, säger socialnämndens ordförande och centerpartisten Christina Pettersson.

Läs ocksåDärför måste gräsmattorna på Teds gård försvinna: "Annars går det åt pipsvängen"Man som står på sin utegård.

Kommunalrådet och centerpartisten Anders Larsson kommer att gå vidare och agera politiskt för att försöka få till stånd en lagändring.

– Som det är nu är lagstiftningen märklig. Tanken är ju att socialförvaltningen ska få veta om enskilda personer riskerar att hamna i trångmål. Men boende i flerfamiljshus omfattas inte av lagen när en hyresvärd inte betalat sina räkningar, säger Anders Larsson.

Annons

Anders Larsson vill också väcka frågan inom kommunen hur man i framtiden ska hantera fall där en hyresvärd brister i sitt åtagande mot hyresgästerna.

Läs ocksåHär skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande”

– Boendet är en av de viktigaste grundtryggheterna och då måste vi givetvis ha en form för hur vi ska ha uppsikt över det här och för hur och när vi ska agera för att de boende ska känna sig trygga, säger han.

Läs också Helle kunde inte ta sig till sin post – men nu får hon den i postlådan igen Kronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp" Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.