Annons

Kräver stopp för stormarknad

Södermalm Hyresgästerna i kvarteret Linjalen på Södermalm fortsätter sin kamp för att stoppa planerna på en stor ICA-butik i området. I höst väntas både hyresnämnden och Mark- och miljödomstolen behandla frågan.
Foto: Mikael Bergling
Eva Fee, Stefan Höglund och Johan Johansson i den lokala hyresgästföreningen i kvarteret Linjalen på Södermalm i Stockholm kräver att planerna på en stor matbutik stoppas.

Stefan Höglund, ordförande den lokala hyresgästföreningen, är mycket kritisk till projektet.
– En stor köphall här kommer att leda till mer trafik, fler tunga fordon, ytterligare buller och luftföroreningar. En viktig oas på Södermalm går förlorad.
– Dessutom behövs den inte. Det finns redan flera livsmedelsbutiker i närheten.

Stockholmshem planerar en stor omgörning av kvarteret Linjalen mellan Magnus Ladulåsgatan och Rosenlundsparken. Bland annat är garaget under 60-talskvarteret tänkt att byggas om till en stor livsmedelsbutik på 3 500 kvadratmeter, ett hotell ska flyttas och några av rummen göras om till studentlägenheter. Det skissas också på små butiker och kontor i husets bottenvåning.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Motståndet mot planerna är stort i området, som har cirka 1000 invånare fördelade på 441 lägenheter.

Stadsbyggnadsnämndens beslut att ge bygglov till projektet överklagades direkt till länsstyrelsen som dock avslog överklagandet. Det beslutet har i sin tur överklagats till Mark- och miljödomstolen, där ärendet nu ligger.

Annons

För att slippa begära tillstånd av hyresnämnden för ombyggnaden krävs det, enligt hyreslagen, att mer än hälften av hyresgästerna säger ja. Så har inte skett. Därför har Stockholmshem ansökt om ett godkännande från nämnden, som ännu inte behandlat frågan.

Läs ocksåTillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Stefan Höglund säger att garaget kan användas till betydligt bättre saker än att byggas om till en stor livsmedelsbutik.
– Det skulle till exempel kunna fungera som ett cykelgarage för pendlare. Södra station ligger bara några hundra meter härifrån.

*Är det inte bra att man bygger studentbostäder?
– Vi vet inte att det verkligen blir av. När man byggde Haglunds pinne till exempel, var villkoret att det två lägsta planen skulle vara till för barn- och ungdomsverksamhet. Men hyran blev så hög att ingen barn- och ungdomsverksamhet kunde vara där.

*I förslaget finns det även inritat små butiker. Är inte det trevligt?
– Det är något som man kryddar med. Vi vet inte heller om det blir av. Man säger att man vill skapa en Nytorgetkänsla. Men detta är en bakgata. Man kan inte hajpa allting.

Annons
Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

 

 

Läs också Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Tornet på åkern blir en ny trea Förskola blir lägenheter i Malå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.