Annons

Kräver tredje modell för kommunala bostadsföretag

Stockholm Hyresgästföreningen Riksförbundet kräver nu i ett brev att en tredje modell för de kommunala bostadsbolagens framtid ska utredas.

Hyresgästföreningen skickar brevet till Michaël Kochs utredning om allmännyttan, eftersom man är mycket missnöjd med den inriktning utredningen tagit.

– Det är vi inte ensamma om. Och för att ett regelverk kring de kommunala bostadsföretagen ska fungera så måste det finnas ett brett stöd bakom, poängterar Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Missnöjda är nämligen också Sabo, som företräder de allmännyttiga bostadsföretagen, och Sveriges kommuner och landsting, som även de i dagarna skrivit ett brev till utredningen och krävt att en tredje modell utreds.

Utredningen har i sina utkast presenterat två modeller som bedöms vara förenliga med EG-rätten: affärsmässiga kommunala bolag och självkostnadsstyrda kommunala bolag.

– Men den sistnämnda modellen har man ju själv redan dödförklarat, säger Barbro Engman.

Annons
Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Att införa affärsmässiga kommunala bolag vore detsamma som att lägga ner allmännyttan. Och det vore förödande, trots att allmännyttan i dag inte alltid fungerar enligt regelverket, anser hon.

– Men grundsynen, att trygga rätten till en god bostad och till rimliga kostnader för alla medborgare, gäller fortfarande, säger Barbro Engman.

Den tredje modellen, skriver hon i brevet, bör därför utgå från att avvika så lite som möjligt från dagens regelverk, samtidigt som den är förenlig med EG-rätten.

Läs ocksåFem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolagTvådelad bild: till vänster porträtt på Åsa-Märta Sjöström (S), kommunalråd i Fagersta. Till höger arkivfoto på byggarbete. Fagersta kommun startar ett nytt allmännyttigt bostadsbolag och hoppas att bolaget ska växa framöver, men i och med det ekonomiska läget är byggprojekt inte aktuella just nu,

Utgångspunkten bör vara att de kommunala bostadsföretagen helst ska klara sig utan ägarstöd. Får bolaget stöd ska ägaren (kommunen) få ersättning för det. Och vice versa om bolaget utför tjänster åt kommunen.

Annons

Bolagen ska vidare drivas utan vinstsyfte och avkastningen ska i huvudsak stanna i företagen. Formerna för vinstutdelning och koncernbidrag från bostadsbolagen ska regleras. Men kommunerna ska ha rätt till ersättning för investerat kapital i bolaget, skriver Barbro Engman.

I mitten av april ska Michaël Koch presentera sin utredning för minister Mats Odell, som har ansvar för bostadsfrågor.

Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.