Annons

Kritik mot försäljning av Värmdö Bostäder

Värmdö En privat ägare kanske kan sköta lägenheterna bättre. Det hävdar Monica Pettersson, M, som vill sälja halva Värmdö Bostäder. Hyresgästföreningen vill att affären stoppas.

Monica Pettersson, M, kommunstyrelsen ordförande i Värmdö kommun, lyfter fram två skäl till att hon och övriga allianspartier i Värmdö kommun, vill sälja 49 procent av bolaget, cirka 1000 lägenheter.

– Vi vet att det finns andra som är bättre på att förvalta fastigheter än ett kommunalt bolag. Sedan behöver vi få fram pengar så att vi kan bygga nya bostäder.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Varför skulle en privat fastighetsägare vara en bättre ägare än ett kommunalt bolag?

– Värmdö Bostäder har fått kritik av hyresgästerna för hur de sköter fastigheterna och det återkommer år efter år. Vi har sett att kostnader för skötsel ofta är lägre hos vissa privata bostadsbolag. Sköts bolaget billigare så kan det satsas mer på skötsel och kanske bli bättre för hyresgästerna, säger hon.

Kommer ni att tillåta att lägenheterna ombildas?

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

– Vi stänger inga dörrar utan det är upp till utredningen att visa på olika alternativ.

Vad säger du till de hyresgäster som är oroliga för att hyrorna kommer att stiga med en ny värd eller att det kommer att bli sämre?

– Om det blir bättre eller sämre beror ju på vem vi säljer till.

Annons
Läs ocksåHyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig

Vilka områden ska säljas?

– Det ska utredas. Men det är ju viktigt att vi tar hänsyn vad som är lämpligt ur förvaltningssynpunkt för den nya ägaren.

Susanne Sjöblom, ordförande Hyresgästföreningen Nacka Värmdö, vill inte att allmännyttan på Värmdö säljs.

– Men skulle det säljas så måste det ställas höga krav på den som köper så att det blir en seriös och långsiktig ägare, säger hon.

Argumentet att en privat ägare skulle kunna sköta fastigheterna bättre och billigare köper hon inte.

– Missnöjet med Värmdö Bostäder är känt. Men vi får ju inte glömma av att det är politikerna som styr bolaget och de kan inte svära sig fria för hur det ser ut. Är de privata ägarna bättre och sköter fastigheter billigare så borde politikerna lära av dem och behålla bolaget, säger hon.

Hon är starkt kritisk till att politikerna som vill sälja, kan tänka sig att tillåta att lägenheterna ombildas till bostadsrätter.

Annons

– Vi har tillräckligt med bostadsrätter på Värmdö, hävdar hon.

Björn Blomkvist, vd Värmdö Bostäder, vill inte kommentera försäljningen utan hänvisar till att det är helt och hållet en ägarfråga.

Moderaterna tror att en privat ägare kanske kan sköta fastigheterna bättre och billigare än Värmdö Bostäder och därmed minska missnöjet hos hyresgästerna. Kan du kommentera det?
– Nej.

Den 12 november får kommundirektören i Värmdö kommun i uppdrag att utreda hur en försäljning av 49 procent av Värmdö Bostäder kan gå till. Enligt Monica Pettersson ska utredningen vara klar första kvartalet 2015.

– I den bästa av världar kan vi fatta beslut om försäljning nästa sommar, säger hon.

Läs också Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över Över 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.