Kvarterskultur ger nya kontakter
Sommarkvällen är stilla. Ljummen värme hänger i luften, kompakt och fuktig. På parkeringen utanför ungdomsgården Stinsen i Mellerud hörs röster på avstånd, då och då passerar en bil genom tystnaden.
Men innanför dörrarna kan ingen vara stilla. Nerverna kittlar i varje steg. Det hörs i rösterna, syns i blickarna.
– Vi ska börja Daniela! skriker Patricia Andersson från Bergsjön i Göteborg.
Vännen och hiphop-partnern Daniela Hrustic trasslar ur en av hörlurarna och spärrar upp ögonen.
– Va? Nu?
Den här sommaren rullar musikprojektet Kultur 4ür Götaland över länet. Det är ett projekt som startade i Göteborg, som ett sätt att få ungdomar från olika delar av staden att mötas. De åkte till varandras områden, spelade och uppträdde och fick nya vänner och ny förståelse för sin stad.
Men i år har turnén vuxit. I stället för att bara röra sig inom Göteborg åker nu projektet runt mellan fyra kommuner i regionen. Första upplagan gick av stapeln i Mellerud. Den 9 september är det Borås tur. Grundaren, Kalle Karlsson, hoppas att det bara fortsätter att växa.
– Det är klart att hela regionen ska med, eller hela landet! Och det finns ingen anledning att stoppa där heller.
Hyresgästföreningen har varit med som sponsor från första början. Kalle Karlsson menar att föreningen var en självklar partner att vända sig till.
– Jag hade sett att man inom Hyresgästföreningen har en tydlig ambition av att jobba över hela staden och försöka sy ihop delar av den, gärna med hjälp av kultur. Så jag vände mig dit och frågade om vi inte skulle testa – och det var de med på direkt!
På Stinsens övervåningen finns ”logen”. Mohammad Heidari sitter långt ut på soffkanten med en gitarr i knät. Han har bara spelat i några månader. I kväll kommer han göra sitt första framträdande någonsin, som representant för Lidköping.
Men det är inte många år av sitt liv som han kallat Lidköping för hem. Han kom till staden först för ett drygt år sedan, efter en lång och fruktansvärd resa från Iran, där hans mamma, pappa och systrar nu finns kvar.
– Jag saknar dem hela tiden. Men jag hoppas ändå att jag får stanna. Det är svårt att inte veta hur det kommer bli.
Kalle nickar. Det är det här det handlar om, menar han. Att ge unga som har det tufft, på alla möjliga olika sätt, något att se fram emot, att vara stolta över.
– Många pratar om att det är lag och ordning som behövs för att förändra i utsatta områden. Men jag tror på det här. Förebyggande arbete.
Och ett arbete är det onekligen. Kalle Karlsson ägnar betydligt fler timmar åt projektet än han får betalt för. I alla fall om man talar kronor och ören.
– Vissa dagar tvivlar jag och vill lägga ner alltihop. Men så pratar jag med någon av ungdomarna, någon dag efter en spelning. Och så hör jag hur de kvittrar i luren. Ja, då är allt så självklart igen.
Patricia och Daniela kliver ner från scenen. Den nervösa rörligheten är kvar, men uppblandad med lycklig lättnad. Patricia avslutade med att läsa en text, om en destruktiv relation. En självupplevd historia. Ensam på scenen med blicken stenhårt fäst i mobilen. Utanför står Fitim Haxha och Ferat Fejzulovic. Båda imponerade.
– Det var starkt, säger Ferat.
Han är uppvuxen i Mellerud och började med musik i en studio precis här, i grannhuset till Stinsen. Nu har han hållit på med musik i snart tio år. Han pratar bara någon minut med Patricia innan han ställer precis de där frågorna som grundaren Kalle bara kunnat drömma om. Som förenar och knyter samman.
– Har ni något bolag? Vi kanske skulle kunna producera er?
- Det är första året som Kultur 4ür Götaland går av stapeln. Projektet är en utveckling av Kultur 4ür Göteborg som startade 2015, för kultur och mot segregation.
- Kultur 4ür Götaland involverar förutom Göteborg även Borås, Lidköping och Mellerud, där första spelningen ägde rum.
- Projektet drivs av bland annat Hyresgästföreningen och kulturföreningen Kultur 4ür alle.
•Fundera över syftet? Vad är poängen med just er festival? Finns det andra som gjort något liknande som ni kan lära er av?
•Starta en ideell förening med några grannar. Fundera över vem som kan göra vad. Tillsammans är tricket!
•Ta kontakt med lokala föreningar eller studieförbund. De kan både hjälpa till och kanske bidra ekonomiskt.
- Börja i det lilla. Det är lätt att ta sig vatten över huvudet. Allt som idag uppfattas som stort och coolt har en gång varit ett litet och okänt arrangemang.
- Försök inte göra allting själv. Att inte fråga andra om hjälp och tips är att göra sig själv en otjänst.
- Börja planera allting redan i går. Det går inte att ha nog med framförhållning. Aldrig.
- Ska du anordna en konsert utomhus för fler än tio personer så måste du ansöka om tillstånd hos polisen. Blankett finns på polisens webbplats. Det kostar 250 kronor att ansöka.
- Om det ska finnas en scen, bord och stolar eller ett tält så ska du bifoga en ritning i din ansökan.
- Under konserten är det du som ansvarar för säkerheten. Polisen kan besluta om särskilda villkor som du måste följa.