HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kvinnor tar plats i bo-styrelser

Örebro Efter valet förra året har fler kvinnor än någonsin tagit plats i styrelserna i Örebro län. Men än är det långt till jämställdhet.
Öbo har frigjort 340 lägenheter i jakten på svartkontrakt och övernattningslägenheter.

Det är fortfarande männen som dominerar de kommunala bostadsbolagens styrelser i Örebro län. Före valet, 2014, granskade Hem & Hyra styrelsernas sammansättningar.

Då var endast 24 procent av styrelseledamöterna kvinnor. Nu har den andelen ökat till 31 procent. Med den takten kommer det att ta närmare 12 år innan styrelserna i Örebro län är jämställda.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

När Hem & Hyra gjorde granskningen förra gången, var Degerforsbyggen det enda bolag som var jämställt med lika många kvinnor som män. I den nya mätningen finns inte längre någon jämställd styrelse. I stället har Hällefors bostads AB fått en styrelse med enbart män. Det finns ingen styrelse med enbart kvinnor och endast två av länets tolv styrelser har en kvinna som ordförande.

Hur påverkas då vi hyresgäster av att ledningen är starkt dominerad av män?

– Forskningen visar att kvinnor och män inte gör exakt samma prioriteringar. När det gäller bostadsbolag kan trygghet, kvinnofridsfrågor och handikappfrågor vara exempel på ämnen som kvinnor är mer engagerade i, säger Gun Hedlund som är docent vid Örebro universitet.

Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

– Men det räcker inte att ta in en kvinna i en styrelse. För att verkligen kunna förändra måste man vara tillräckligt många, helst nära hälften, säger hon.

Kvinnor och män i kommunala bostadsstyrelser

Bostadsbolag Antal kvinnor Antal män
Öbo 3* 4
Norabostäder 3 4
Karlskogahem 1 6
Ljusnarsbergs kommun** 2* 3
Kumla Bostäder 4 5
Hallbo 4 5
Libo 1 6
Hällefors Bostads 0 5
Lekebergbostäder 1 4
Degerforsbyggen 3 4
Laxåhem 2 5
Askersundsbostäder 1 4
TOTALT: 22 55

* = Kvinna som ordförande

**Ljusnarsbergs kommun har likviderat Ljusnarsbergs bostads AB. Kommunen sköter numera all förvaltning.

Läs ocksåAllmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna
Fakta: Så här gjorde vi

 Hem & Hyra skickade i början av juni ut frågor om styrelsernas sammansättning efter valet 2014 till de kommunala bostadsbolagen i Örebro län. Hällefors bostads AB saknade styrelse vid tillfället men fick en ny i mitten av juni. De kommunala bostadsbolagen i Degerfors och Askersund svarade inte, utan uppgifterna togs från deras webbplatser 27/8-2015.

Läs också Värdarna mobiliserar i coronakrisen - så påverkas hyresgästerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.