Annons

Låg höjning även i Lidköping

Lidköping Hyrorna hos AB Bostäder i Lidköping höjs med 0,65 procent. Hyresgästföreningen är nöjd men vd, Per Alexanderson, befarar att bolaget måste spara in på underhåll.

Bolaget yrkade på en hyreshöjning på 1,5 procent. Men nu har parterna enats om en höjning på 0,65 istället. Enligt vd, Per Alexanderson, kommer det få konsekvenser.

– Vårt yrkande hade substans och var tydligt spårbart till våra ökade kostnader. Nu kommer vi behöva minska våra kostnader och då blir det på underhållet vi tvingas göra det, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

AB Bostäder i Lidköping har något som kallas hyresgäststyrt underhåll. Det innebär att man som hyresgäst kan vara med och påverka när man tycker det är dags för olika typer av renoveringar i den egna lägenheten. Som en följd av den låga hyreshöjningen kommer hyresgästerna inte längre få lov att styra när det är dags för byta av vitvaror.

– Vi kommer fortfarande stå för vitvaror såklart. Men nu får det bli bolaget som bestämmer när och var och hur det ska bytas, säger Per Alexanderson.

Annons

Snittet på hyreshöjningar hos allmännyttan runt om i landet ligger kring en halv procent. Så i det avseendet är inte höjningen så låg. Men Per Alexanderson menar att varje kommun och varje kommunalt bostadsbolag har sina egna unika förutsättningar.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

– Vi är mitt inne i ett stort ROT-renoveringsprojekt och har taxehöjningar när det gäller vatten och avlopp på 14 procent. Det är våra förutsättningar.

Båda parter intygar att de var långt ifrån eniga i ett startskede. Men från Hyresgästföreingens sida tycker man att det blev ett bra resultat.

– Det har varit ganska tuffa förhandlingar men vi är nöjda med överenskommelsen. Med tanke på bolagets ekonomi och de gynnsamma ekonomiska förutsättningarna i landet anser vi att det är en bra uppgörelse för både bolaget och hyresgästerna, säger Håkan Skött, Hyresgästföreningens förhandlare.

Annons
Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust

Hur mycket andra värdar i regionen har höjt hyran kan du se här. 

Läs också Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg Tvist om höjda hyror i Kungälv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.