Annons

Låga hyreshöjningar i Kalmar och på Öland

Kalmar ​Från 1 januari höjer de privata hyresvärdarna i Kalmar och på Öland hyrorna. Efter avslutad förhandling med Hyresgästföreningen landade hyresökningarna på mellan 0,5 och 2 procent. Långt ifrån Fastighetsägarnas yrkanden på upp till 6 procent.

​I Mörbylånga blir höjningen densamma som hos det kommunala bostadsbolaget Mörbylånga bostads. Även i Kalmar följer förhandlingsresultatet kommunala Kalmarhem.

Fastighetsägarnas yrkanden inför förhandlingarna låg långt över slutresultatet. I Kalmar ville de ha en höjning med 1,7 procent, medan i i Ölandskommunerna yrkade på 6 procent för ett antal centrala fastigheter i Borgholm och Mörbylånga, samt 4 procent för övriga fastigheter i kommunerna.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresgästföreningens förhandlare är förstås glad åt utfallet.

Annons

– Det är bra, sammanfattar jag. Vi är nöjda, säger Magnus Björnstedt, en av Hyresgästföreningens två förhandlare.

När det gäller hyrorna på Öland och i synnerhet i Borgholms kommun, är det knepigt att hitta rätt nivå. I Borgholm finns inget kommunalt bostadsbolag att jämföra med och lägenheter på Öland är eftertraktade. Magnus Björnstedt berättar att Fastighetsägarna under det kommande året är beredda att sätta sig ner med Hyresgästföreningen för att utarbeta ett hyressättningssystem.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

I Kalmar finns fortfarande några enskilda lägenheter där den nya hyran inte är satt ännu. Där har Hyresgästföreningen yrkat på att det inte ska bli någon höjning alls.

Annons

– Worst case är att det blir den generella höjningen [10 kronor per kvadratmeter och år], säger Magnus Björnstedt.

Fakta: Nya hyror


Kalmar: 10 kronor per kvadratmeter och år
Borgholms tätort: 2 procent
Borgholms kommun i övrigt: 0,5 procent
Mörbylånga kommun: 1,21 procent 

Läs också Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.