HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Lägenhet i Malmö hyrs ut till överpris

Malmö I källaren sover hemlösa och i en sliten lägenhet betalar en sjuk hyresgäst överpris. Efter en inspektion kräver Hyresgästföreningen att hyran ska sänkas.
Hyresgästföreningen menar att hyresgästen på Klaragatan betalar ett kraftigt överpris för sin lägenhet.
Foto: Fredrik Rubin
Hyresgästföreningen menar att hyresgästen på Klaragatan betalar ett kraftigt överpris för sin lägenhet.

I receptionen till Hyresgästföreningen i norra Skåne står en man och ber om hjälp. En landsman till honom bor under dåliga förhållanden och betalar ett kraftigt överpris utan att ha tillgång till förråd eller tvättstuga. Tvätta tvingas hyresgästen göra på annat håll. Uppgifterna är allvarliga, inte minst eftersom hyresgästen är såväl blind som sjuk, Hyresgästföreningen beslutar därför att genomföra en inspektion.

När Hem & Hyra besöker fastigheten tillsammans med Hyresgästföreningens representant, är det påtagligt att lägenheten, liksom fastigheten i övrigt, är sliten. Kök, badrum, golv och väggar har sett sina bättre dagar. Även källaren är nedgången, här har hemlösa inrättat sovplatser med madrasser och sängkläder i dunkla vrår. För Hyresgästföreningen begränsas dagens besök till frågan om vilken hyra som är rimlig.
– I det här läget handlar det om hyresnivån som är för hög, vi har sökt hyresvärden men inte fått något svar och därför vänt oss till Hyresnämnden. Sedan är där andra saker som vi kan komma att ta upp med hyresvärden, inte minst vad gäller tillgången till förråd och tvättstuga, säger Sead Kurtovic, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

För hyresvärden Reine Jacobsson är det inte första gången som hans fastigheter är föremål för hyrestvister, eller för den delen omskrivs i såväl Malmö som Göteborg. Redan 2012 beslöt hyresnämnden att sänka hyran för en lägenhet i samma fastighet. När Hyresgästföreningen nu vänder sig till Hyresnämnden med en ansökan om hyressänkning, är det dels med det tidigare beslutet som stöd och med hänsyn till andra jämförelselägenheter i närområdet. Kravet är att hyra ska sänkas radikalt, från 6 083 kronor till 2650 kronor.

När Hem & Hyra pratar med Reine Jacobsson, kommer det som en överraskning att Hyresgästföreningen försökt nå honom överhuvudtaget.
– Jag har inte fått någon som helst information om att det skulle drivas något ärenden på denna adress. Jag pratade med hyresgästen för någon vecka sedan och då var han nöjd efter att vi renoverat delar av hans lägenhet. Det måste vara någon annan som fått för sig att i så fall driva ärendet för hans räkning, säger Reine Jacobsson.

Annons
Läs också Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.