HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lägenhetsbyte stoppat av fem sena hyror

Örebro Örebrobostäder nekar två familjer att byta bostad med varandra. Kvinnan som ville flytta in i Öbo-lägenheten hade nämligen varit några dagar sen med hyran vid fem tillfällen på tre år. Något som Öbo beskriver som en omfattande misskötsamhet.
Foto: Pixabay/AnnaKarin Löwendahl
En hyresgäst i Örebro nekas byta lägenhet då hon varit några dagar sen med sin hyra fem gånger under tre år.

Två familjer ville byta lägenhet med varandra. Den ena – en kvinna med tre barn och med ett högavlönat jobb – hyr en stor lägenhet hos en privat hyresvärd. Men då ett barn snart skulle flytta hemifrån, ville kvinnan bo mindre och billigare. Den andra familjen bor i en mindre och billigare Öbo-lägenhet och väntar tillökning. De ville därför bo större.

Hyresgästerna gjorde upp om att byta med varandra. Den privata hyresvärden godkände bytet men Örebrobostäder sa nej. Två gånger.

Läs ocksåBötfälld för några veckor på fel adress: ”Vill inte ha mer problem”Barnfamiljen hade knappt vaknat när polisen slog till en tidig morgon. Kvinnan och hennes barn hade hunnit bo hos barnens mormor i en månad, utan att adressändra. Nu döms kvinnan för folkbokföringsbrott.

Första gången hänvisade Öbo till att bytet inte var skäligt då kvinnans barn ännu inte hade flyttat hemifrån.

Familjerna väntade och ansökte igen.

Men även den här gången blev det nej.

Läs ocksåParkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

Örebrobostäder hade då kontaktat kvinnans privata hyresvärd som berättat att hon under tre år varit sen med hyra vid fem tillfällen i mellan två till sju dagar.

Kvinnan har aldrig fått någon varning för förseningarna från sin hyresvärd. Hon förklarar förseningarna med att hon brukar vänta till helgen för att betala in alla räkningar i lugn och ro. Därför kan det enligt kvinnan ibland ta några dagar innan pengarna nått hyresvärden.

Öbo skriver i sin motivering: ”Vi anser att vi som hyresvärd ej skäligen kan nöja oss med dig som hyresgäst med hänsyn till den omfattande misskötsamheten med hyresinbetalningarna”.

Läs ocksåNu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor"En man och en kvinna i ett fönster visar två plastbyttor med mat.

Kvinnan vände sig till hyresnämnden för att få saken prövad. Men eftersom hon inte är Öbo:s hyresgäst – tar nämnden inte ens upp frågan. De behandlar bara bytesärenden som gäller mellan befintlig hyresgäst och hyresvärd.

Örebrobostäder skriver dock i sitt beslut att kvinnan är välkommen att ansöka om att få bli deras hyresgäst när hon kan visa att hon betalat hyran i tid under ett helt år.

Nu har kvinnan bytt till att få hyran betald med autogiro för att i fortsättningen vara i tid med sin hyra.

Fakta: Bytesrätt i hyresrätt

•Du behöver motivera ditt byte.

•Säger din hyresvärd nej till dig kan du ansöka om rätt att byta i hyresnämnden.

•Giltiga skäl till byte kan vara att du vill ha lägre hyra, ett bättre boende, flytt till annan ort, fler eller färre rum.

•Den som bott kortare än ett år behöver ha extra starka skäl för bytet. Till exempel försämrad ekonomi, nytt jobb på annan ort eller dödsfall i familjen.

•Bägge hyresvärdarna måste godkänna bytet. Om personen du vill byta med har betalningsanmärkningar kan din värd neka dig att byta med just den personen men säga ja till en annan.

•Det är förbjudet att begära ekonomisk ersättning för byte av en hyreslägenhet.

Läs också Hård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.