HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lägger korten på bordet om hyrorna i Karlskoga

Karlskoga Karlskogahem har på fem år halverat sina skulder och fördubblat sin soliditet. Ändå begär företaget 2,89 procents hyreshöjning för 2020. Nu går Hyresgästföreningen ut offentligt med underlaget för sitt nollbud.
Marcus Kjellin i en brun tröja med blixtlås. Han står utanför en röd dörr där Hyresgästföreningens logga syns
Foto: Arkivbild: Mattias Frödén
Marcus Kjellin.

Förhandlingarna mellan Karlskogahem och Hyresgästföreningen om 2020 års hyror har strandat. Det blir nu upp till partsammansatta Hyresmarknadskommittén, HMK, att bestämma hyresnivån.

I den tidvis ganska högljudda debatten om Karlskogahems behov av höjda hyror och därmed större vinst har ord stått mot ord.

Läs ocksåHård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne"

Hyresgästföreningen har nu inför avgörandet i HMK tagit till det lite ovanliga greppet att offentliggöra hela underlaget för sin ståndpunkt innan ärendet avslutats.

– Det har blivit en retorisk polemik som inte fört diskussionen framåt. Vi har därför valt att redovisa resultatet av vår analys, säger förhandlingsstategen Marcus Kjellin.

”Fakta bakom orden” är rubriken på sammanställningen.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Vårt nollbud är givetvis inte taget ur luften, utan bygger på en noggrann och saklig analys av tillgängliga data om Karlskogahems ekonomiska förutsättningar.

De senaste fem årens bokslut visar att Karlskogahem har haft en mycket stark ekonomi. Bostadsföretaget har kunnat betala alla investeringar under perioden med egna pengar och samtidigt nästan halverat sina skulder.

När Hyresgästföreningen bedömt Karlskogahems framtidsutsikter för de kommande tio åren har man utgått från de investeringsvolymer som företaget själv räknat med och företagets egna beräkningar av kostnaderna.

Läs ocksåPrivatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procentI Varberg vill Derome Fastighet och en rad andra privatvärdar höja hyrorna med 9,56 procent i januari. Halmstads kommunala hyresvärd HFAB har presenterat ett utgångsbud på 5,5 procent.

Utifrån det underlaget görs bedömningen att Karlskogahem med oförändrade hyror 2020 och därefter en höjning med i genomsnitt 1,2 procent under de följande nio åren kan leverera vinster på 2-13 miljoner kronor med en dipp i mitten av perioden och därefter åter ökade resultat.

– Siffror som stödjer vår slutsats. Nämligen att det inte behövs någon hyreshöjning i år, säger Marcus Kjellin.

Plussiffrorna gör också att den relativa skuldsättningen minskar samtidigt som investeringarna ökar värdet på företagets tillgångar. Soliditeten – ett mått på hur stor del av tillgångarna som är betalade med egna pengar – ökar därmed enligt kalkylen från 24 till 28 procent under tioårsperioden.

Karlskogahems vd Urban Linder skriver i ett mejl till Hem & Hyra att han avstår från att kommentera Hyresgästföreningens utspel.

– Vi får se var HMK landar i sin bedömning.

Urban Linder har tidigare sagt till Hem & Hyra att de utmaningar som företaget står inför kräver ett resultat och ett kassaflöde i den storleksordning som gör att kalkylen slutar med en hyreshöjning på 2,89 procent.

– Det handlar dels om fastigheternas fortlevnad, dels om att på sikt kunna upprätthålla den standard som vi tycker våra hyresgäster har rätt till, har han sagt.

Hyresmarknadskommitténs beslut om hyresnivå väntas komma tidigast i slutet av februari, troligen i början av mars.

Läs också Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.