Annons

Laholmshems ordförande fick mest i arvode

Laholm Hem & Hyras granskning visar att det är stora skillnader i arvodena mel-lan ordförandena i Hallands bostadsbolag.  Laholmshems ordförande fick mest och kvitterade ut 141 600 kronor förra året. Minst fick Hyltebostäders ordförande vars arvode låg på 38 483 kr.​
Christian Wahl (M) är ordförande i Laholmshem. Han visar ingen förvåning över att det är han som leder arvodestoppen i Halland.

– Alla ordförandearvoden i Laholms kommun sätts efter kommunalrådets arvode. Jag har 25 procent av hans.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
HFAB har 9 800 lägenheter medan Laholmshem har 1 600. Ändå har du högre arvode än HFAB:s ordförande. Är det rimligt? 
   
– Det är inte relevant att sätta arvodet i relation till antalet lägenheter. Det handlar om tiden man lägger ned. Jag lägger 10 timmar i veckan. Det motsvarar en 25 procentig tjänst. Det är möjligt att olika kommuner har olika uppfattningar om arvoden.
Vad ingår i ditt uppdrag? 

– Jag leder möten och fungerar som ett bollplank till vd:n. Jag tar itu med aktuella frågor. 

– Det kan vara allt från klagomål från hyresgäster till byggprojekt, köp och försäljning av fastigheter.

Annons

Den som fick minst arvode bland bostadsbolagens ordföranden i Halland var Hyltebostäders ordförande Lars Sundberg (S). Han fick ut 38 483 kronor. I snitt lade han mellan en till två timmar i veckan på sitt uppdrag.

Hur kan det vara så stora skillnader på era arvoden? 

– Jag tror att antalet lägenheter spelar roll. Vi är ett litet bolag med 530 lägenheter. 

Läs ocksåMauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgästerMauritz står på gården där han bor. Till vänster skymtar en parkerad bil

– Om du har dubbelt så många lägenheter och får en större verksamhet betyder det mer jobb och fler uppgifter att ta itu med. Men jag vet att olika kommuner ser olika på det här.
    
Är du nöjd med ersättningen?

Annons

– Jag tog inte uppdraget för att jag ville tjäna pengar. Jag har faktiskt inte tänkt på ersättningen. Vi som har varit ordförande i Hyltebostäder har inte drivit frågan politiskt.

Fakta: Så mycket fick ordförandena i Halland i arvode 2010

Laholmshem: 141 600 kr(1 600 lägenheter)
Eksta: 119 512 kr(2 627 lägenheter)
HFAB: 118 355 kr(9 800 lägenheter)
Varbergs Bostad: 93 279kr(5 141 lägenheter)
Fabo: 73 264 kr(2 592 lägenheter)
Hyltebostäder: 38 483 kr(530 lägenheter)

Så bestäms arvodet

Det är bostadsbolagens årsstämma som beslutar vilka arvoden politikerna i styrelsen ska ha. I de flesta fall beslutar stämman att bostadsbolagets styrelse ska få samma arvoden som de andra politikerna i kommunen får.

Så räkande vi
Siffrorna visar fast arvode samt mötesarvode, och är lämnade av bostadsbolagen själva. Utöver detta kan politikerna i vissa kommuner också få andra ersättningar som: • ersättning för förlorad   arbetsinkomst• traktamente • milersättning.

 

 

 

 

 

Läs också Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion” Så mycket höjer halländska värdar hyran 2022 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.