Annons

Lång väntan för hyresgästerna på Decembergatan

Göteborg Storbranden på Decembergatan i Kortedala drabbade ett 70-tal hushåll. Nu pågår omfattande renoveringar och tidigast i oktober nästa år kan de första hyresgästerna flytta tillbaka.
Foto: Gustaf Görfelt
Branden på Decembergatan startade i samband med matlagning men klassas som en olycka. På grund av brister i fastigheten spred sig elden mycket snabbt. Renovering och återuppbyggnad pågår men det kommer att dröja ända till nästa höst innan hyresgästerna kan börja flytta tillbaka. Arkivbild.

I mitten av augusti i år började det brinna i en av lägenheterna i ett flerfamiljshus på Decembergatan. Branden uppstod i samband med matlagning.

Fastighetsägaren Poseidons utredning av förloppet visar att det var en rad olyckliga omständigheter i kombination med tekniska brister i fastigheten som gjorde att branden snabbt kunde sprida sig och bli mycket omfattande. Bristerna i byggnaden bestod bland annat i att det saknades brandväggar på vinden. Bostadsbolaget arbetar nu med att åtgärda liknande fel i sina övriga fastigheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Försäkringsbolaget har klassat branden som en olyckshändelse. Enligt Poseidon kommer det därför inte att riktas några skadeståndskrav mot lägenhetsinnehavaren som orsakade branden.

Släckningsarbetet medförde stora skador på huset och det pågår nu omfattande renoveringar av samtliga lägenheter. Alla kommer att få helkaklade badrum, nya golv och nya kök. Väggarna kommer också att målas om. Enligt Poseidon ska de standardhöjande renoveringar som görs i samband med återuppbyggnaden inte påverka hyran för de boende.

Annons

Sammanlagt berördes ett 70-tal hushåll av branden. En del av dem har flyttat till nya lägenheter medan andra är evakuerade i ersättningslägenheter under byggtiden. När Poseidon höll sin senaste träff med hyresgästerna i huset fick de veta att planen är att återflyttningen ska börja i oktober 2016. Senast i januari 2017 ska alla hyresgäster ha fått flytta tillbaka till sina lägenheter igen.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

LÄS MER:

Byggfel bakom Kortedalabrand

Annons

Tillfälliga lägenheter åt branddrabbade

Läs ocksåSkulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronorPommes frites brann i köket

Frivilliga stöttar drabbade efter branden

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.