HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Långa bostadsköer i Halland

Halland Bostadsköerna ringlar långa längs den halländska kusten och i Kungsbacka är uthyraren smått förtvivlad över kötiderna. För att snabbt få tak över huvudet här krävs pendling eller en rejäl inkomst. ​
– Det tar mellan ett och ett och ett halvt år om man kan ta vad som helst, säger uthyraren på Kungsbacka bostadsförmedling, som inte vill ha sitt namn med i tidningen. Då får man en trea för 11 000 i månaden. Hur många frånskilda småbarnsföräldrar har råd med det? Dem har vi inget att erbjuda, säger hon.
Också i Varberg är det tufft att hitta något snabbt.
– I Varberg är det minst fyra och ett halvt års kötid, konstaterar Annika Johansson på Varbergs Bostad. Man får åka minst två mil, till Bua, Veddinge eller Tvååker, för att få något snabbare.

Enda stället i Halland där det går riktigt fort är hos Hyltebostäder. Här kan man få lägenhet på en vecka. Det samma gäller i Örkelljunga söder om gränsen – där kan det gå på en dag.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.
Vissa bostadsbolag, som HFAB i Halmstad, erbjuder faktiskt ett sätt att få en lägenhet utan så många köpoäng.

– Vi har direktlägenheter som vi lägger ut varje tisdag och torsdag, säger Anders Thorén, marknadschef.
Det rör sig om lägenheter från dödsbon, eller lägenheter där uthyrningen dragit ut på tiden och bolaget riskerar att få stå med en tom lägenhet. Då är det ”först till kvarn” som gäller. 

 

Fakta: Så länge får du vänta på tak över huvudet

Falkenberg”I kringsamhällena som Ätran inom tre månader. I Falkenberg rör det sig om 1,5–2 år eller mer om man har särskilda krav som t ex hiss.”Halmstad”Det är omöjligt att säga. Vi har direktlägenheter där det går på en månad. På Landfästet kan det ta tio år. Snitt-väntetiden är cirka 2,5 år.”Hylte”Vi har lägenheter som står tomma, så det kan gå inom en vecka.”Kungsbacka”Har man inga som helst krav kan det gå på 1–1,5 år. Men då är hyran för en trea upp emot 11 000.”Laholm”Det kan gå inom ett par månader, men 4–5 månader är nog mer rimligt.”Varberg”Det varierar, men man får åka minst två mil utanför Varberg om man ska få något snabbt. Där är det 1–4 års kötid. I Varberg är det minst 4,5 år för att få något.”

Så gjorde viVi ställde frågan ”Hur snabbt kan man få tak över huvudet hos er?” till samtliga kommunala bostadsbolag i regionen. Observera att svaren är en uppskattning av hur snabbt det kan gå om man inte har några som helst krav på hyra eller läge.

Läs också Gustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar" Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer" Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.