Annons

Långa bostadsköer i Halland

Halland Bostadsköerna ringlar långa längs den halländska kusten och i Kungsbacka är uthyraren smått förtvivlad över kötiderna. För att snabbt få tak över huvudet här krävs pendling eller en rejäl inkomst. ​
– Det tar mellan ett och ett och ett halvt år om man kan ta vad som helst, säger uthyraren på Kungsbacka bostadsförmedling, som inte vill ha sitt namn med i tidningen. Då får man en trea för 11 000 i månaden. Hur många frånskilda småbarnsföräldrar har råd med det? Dem har vi inget att erbjuda, säger hon.
Också i Varberg är det tufft att hitta något snabbt.
– I Varberg är det minst fyra och ett halvt års kötid, konstaterar Annika Johansson på Varbergs Bostad. Man får åka minst två mil, till Bua, Veddinge eller Tvååker, för att få något snabbare.

Enda stället i Halland där det går riktigt fort är hos Hyltebostäder. Här kan man få lägenhet på en vecka. Det samma gäller i Örkelljunga söder om gränsen – där kan det gå på en dag.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Vissa bostadsbolag, som HFAB i Halmstad, erbjuder faktiskt ett sätt att få en lägenhet utan så många köpoäng.

Annons

– Vi har direktlägenheter som vi lägger ut varje tisdag och torsdag, säger Anders Thorén, marknadschef.
Det rör sig om lägenheter från dödsbon, eller lägenheter där uthyrningen dragit ut på tiden och bolaget riskerar att få stå med en tom lägenhet. Då är det ”först till kvarn” som gäller. 

 

Annons

Fakta: Så länge får du vänta på tak över huvudet

Falkenberg”I kringsamhällena som Ätran inom tre månader. I Falkenberg rör det sig om 1,5–2 år eller mer om man har särskilda krav som t ex hiss.”Halmstad”Det är omöjligt att säga. Vi har direktlägenheter där det går på en månad. På Landfästet kan det ta tio år. Snitt-väntetiden är cirka 2,5 år.”Hylte”Vi har lägenheter som står tomma, så det kan gå inom en vecka.”Kungsbacka”Har man inga som helst krav kan det gå på 1–1,5 år. Men då är hyran för en trea upp emot 11 000.”Laholm”Det kan gå inom ett par månader, men 4–5 månader är nog mer rimligt.”Varberg”Det varierar, men man får åka minst två mil utanför Varberg om man ska få något snabbt. Där är det 1–4 års kötid. I Varberg är det minst 4,5 år för att få något.”

Så gjorde viVi ställde frågan ”Hur snabbt kan man få tak över huvudet hos er?” till samtliga kommunala bostadsbolag i regionen. Observera att svaren är en uppskattning av hur snabbt det kan gå om man inte har några som helst krav på hyra eller läge.

Läs också Värdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.