HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hunden får springa lös och bajsa på gården – därför kan matte tvingas flytta

Staffanstorp Hunden springer fritt på hyreshusets gård och ägaren plockar inte upp bajset efter den. Trots upprepade varningar har den unga kvinnan fortsatt att släppa ut hunden. Nu har hyresvärden fått nog. LÄS ÄVEN: Hund i hyresrätt - här är reglerna.
Kvinnan låter hunden gå fritt på gården och plockar inte upp bajset efter den. Nu vill värden riva hennes kontrakt.
Foto: Johnny Lindgren/Gry Ellebjerg
Kvinnan låter hunden gå fritt på gården och plockar inte upp bajset efter den. Nu vill värden riva hennes kontrakt.

Grannarna har under lång tid klagat på kvinnan som låter sin hund springa lös på gården. Sedan förra hösten har hyresvärden skickat ut fyra varningsbrev till kvinnan och dessutom haft flera möten med henne. Men inget har hjälpt. Hunden uträttar sina behov på gården. Kvinnan plockar inte upp efter den och dessutom är grannarna rädda för hunden. Det har gått så långt att flera inte vill vara på gården alls, än mindre släppa ut sina barn där.

Och det handlar inte bara om hundens vanor utomhus. Enligt grannarna kan hunden dagligen stå och skälla och yla flera timmar i sträck.

Läs ocksåHund i lägenhet – det här gäller enligt lagenEn liten hund trivs ofta bättre i en mindre lägenhet

Nu har hyresvärden fått nog. Kvinnan är uppsagd och värden vill att hon flyttar omedelbart. Värden menar att hon har ”åsidosatt sina förpliktelser” i så hög grad att hon inte välkommen längre.

Kvinnan vill inte flytta och fallet har därför hamnat på hyresnämndens bord för avgörande.

Hem & Hyra har tidigare gått igenom fall i Svea hovrätt där hyresgäster har blivit tvingats flytta och hundar varit inblandade. Ofta handlar det om att hunden stått och skällt i lägenheten. Men nästan lika vanligt är det att grannar är rädda för hundar som springer lösa i området, som i det aktuella fallet i Staffanstorp.

Läs ocksåHyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"Byggbuller i Eriksberg, Sam, Anders, Eva och Lena i soffan i Lenas vardagsrum

LÄS MER: Hund i lägenheten – det här gäller enligt lagen

 

Läs ocksåMatte riskerade kontraktet när chihuahuan skällde så det ekadeTill vänster är en bild av tingsrätten och hyresnämnden i Västerås. Bilden är tagen på vintern, flera träd med kala grenar syns framför byggnaden som är modern med en glasfasad. "Västerås tingsrätt" står det på fasaden. Till vänster syns en bild i halvfigur på en chihuahua. Den har en rosa polotröja på sig och ligger på en brunaktig filt med nosen mot underlaget och tittar in i kameran. Öronen är spetsiga och står rakt upp. Färgen på huvudet är vit-beige.
Fakta: Hund i lägenhet - detta gäller

Söt hund i lägenhet

  • Du får normalt ha hund i hyreslägenhet och du behöver inte be värden om lov. Enda undantaget är särskilda allergihus, där hundförbud kan gälla.
  • Det förekommer att hyresvärdar skriver in förbud mot hundar eller vissa hundraser i hyresavtalet eller ordningsföreskrifterna, men det är inte säkert att det skulle hålla i en rättslig prövning.
  • Hundar får i allmänhet vara ute i bostadsområdet så länge du har koll på den och följer lokala regler.
  • Du har ett strikt ansvar för skador som hunden orsakar. Det innebär att skulden faller på dig även om du inte har varit slarvig eller vårdslös.
  • Som hyresgäst är du också skyldig att inte störa grannar. Vissa ljud måste de acceptera men om hunden skäller eller ylar ofta, länge eller efter tio-elva på kvällen kan det leda till uppsägning.
  • Har hunden krafsat sönder dörren eller slitit onormalt på lägenheten kan du bli skyldig att betala när du flyttar.
  • I bostadsområden gäller oftast kopplingstvång och skyldighet att plocka upp hundbajs. På lekplatser och badplatser kan det råda totalt förbud mot hundar. Kolla på kommunens miljöförvaltning vad som gäller. Som hundägare är du skyldig att känna till det.
Läs också Lösspringande hund bajsade fritt – nu åker husse ut Ulla och Anitas fyrbenta vänner bryter isoleringen i coronatider

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.