Annons

Legionellasmittad sjuk i ett helt år – nu kräver hon ersättning

Gävle ​För ett år sedan smittades en hyresgäst hos kommunala Gavlegårdarna i stadsdelen Sätra i Gävle av legionella. Kvinnan är fortfarande sjuk och vill nu ha ersättning av hyresvärden.

​Legionellabakterien finns på många ställen i vår omgivning, både i jord och i vattendrag. Oftast är den ofarlig men när man andas in den kan den vara farlig, till exempel i samband med att man duschar.
Det var vad som hände hyresgästen i Gävle och hon har ännu inte blivit frisk.

Annons
 
Kvinnans ersättningskrav handläggs nu av Corinne Eriksson på skaderegleringsföretaget Crawford i Stockholm på uppdrag av Gävle kommuns försäkringsbolag. Hon har ”inte tillåtelse av uppdragsgivaren att tala med media i ärendet” och kan därför inte vare sig kommentera fallet eller ge Hem & Hyra någon fingervisning om hur utgången kan tänkas bli.
I februari när kvinnan insjuknat höjdes vattentemperaturen i huset hon bodde i och husen intill och en klorlösning tillsattes i vattnet.
– Vi har gjort det vi behövde göra. Den här kvinnan har verkligen drabbats, säger Mats Ajax, miljöchef på Gavlegårdarna.
 
Mats Ajax tror inte att fallen av legionellarelaterade sjukdomar har ökat i Gävle eller andra delar av landet. Men kunskapen om att bakterien kan ge lunginflammation finns hos allt fler och smittskyddsläkarna rapporterar de fall de stöter på.
 
Den legionellasmittade Gävlekvinnan har valt att inte själv uttala sig för Hem & Hyra.

Annons
Fakta: Legionella

Legionärssjuka är en lunginflammation som orsakas av bakterien legionella.
 Varje år rapporteras 50-80 fall av legionella i Sverige. Hälften av de drabbade har smittats utomlands.
Sjukdomen omfattas av smittskyddslagen; bakterien måste spåras så man vet varifrån den kommer.          
Bakterierna trivs i vatten som är 18-45 grader varmt.

                Källa:Smittskyddsinstitutet. 

Läs också Guide till hemförsäkringar Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Kall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94 Så missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd” Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.