Annons

Leksand: Brandutredning klar – ung man misstänks

Leksand Polisutredningen om branden i ett hyreshus i Leksand är klar. En ung man misstänks för allmänfarlig vårdslöshet och åklagare ska nu avgöra om han ska åtalas för brottet.
Bilden visar branden på avstånd. Eldslågor slår upp från huset.
Foto: Foto: Leksands kommun
En ung man misstänks för att ha orsakat branden. Han hotas av ett skadeståndskrav på 93 000 kronor.

Ett 25-tal hyresgäster drabbades när huset eldhärjades på måndagskvällen den 4 mars. Framför allt skadades vinden och taket på huset medan fem av de tolv lägenheterna fick större skador. Sju fick mindre rökskador.

Polisutredningen är nu klar och ska i dagarna redovisas för åklagarkammaren i Falun. En av kammarens åklagare kommer sedan att ta ställning till om den misstänkte, en ung man, ska åtalas för att ha orsakat branden. Brottsmisstanken är allmänfarlig vårdslöshet, vilket betyder att branden uppstått på grund av slarv eller vårdslöshet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Den har uppstått i samband med matlagning som så att säga har gått snett. Det är ett oaktsamhetsbrott vilket betyder att branden inte har orsakats med vett och vilja. Allt pekar på att det är en försummelse, säger kriminalkommissarie Björn Sundin som har lett förundersökningen.

Fastighetsägaren Leksandsbostäder tror att kostnaderna för att återställa huset kan komma att landa på fyra-fem miljoner kronor. Leksandsbostäders försäkringsbolag kommer att få ta den ekonomiska smällen. Självrisken på 93 000 kronor kommer bostadsbolaget att kräva i skadestånd av den unge mannen vid ett eventuellt åtal.

Annons

De sju lägenheterna som fick mindre skador är nu inflyttningsklara.

Läs också113 döda i bränder under 2017

– På måndag kommer hyresgästerna i de lägenheterna att flytta in. Det känns förstås bra, säger Leksandsbostäders vd Elisabet Nises-Look.

Däremot dröjer det fram till sommaren innan de andra lägenheterna är återställda. Där har vattnet från släckningen orsakat stora skador och man har fått bila upp ett betonglager och ta bort sanden under golven för att sedan lägga dit nya golv.

Annons

De flesta av hyresgästerna har sedan branden bott i campingstugor på Leksand Strand Camping och Resort medan några har ordnat eget boende.

Läs ocksåBara två dalakommuner nu utan bostadsbrist

– För två eller möjligen tre av hyresgästerna har vi ordnat andra permanenta boenden. De kommer alltså inte att flytta tillbaka, säger Elisabet Nises-Look.

Läs också 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.