Annons

Lessebohus på banan igen

Lessebo Det har vänt. Lessebohus visar ett positivt resultat för första gången sedan 2007.

Att läsa årsredovisningar från Lessebohus har under senare år varit allt annat än munter läsning. Värst var det 2008 då bolaget gick back fyra miljoner kronor. Man får gå tillbaka till 2007 för att hitta ett resultat på plus, 111 000 kronor.

Men 2012 vände det. Årsredovisningen visar ett resultat på drygt 1,1 miljoner kronor. Och det är kul, kostaterar Håkan Bergström, Lessebohus vd sedan februari 2012. Men vad det beror på är inte helt enkelt att peka ut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag vet ju inte heller varför det har gått minus tidigare. Men jag tror att mycket beror på att vi nu har en noggrannare uppföljning, och noggrannare hantering över huvud taget av saker och ting, än tidigare år, säger Håkan Bergström och tillägger:

– För mig är det en självklarhet att hålla budget. Det gäller att veta vad man gör, och varför och hur.

För hyresgästerna har förluståren inneburit minimala insatser när det gäller underhåll och reparationer, endast det nödvändigaste har utförts. Även där har det skett en vändning för första gången på flera år.

Läs ocksåRapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden

Trots att ekonomin är fortsatt ansträngd har Lessebohus kunnat satsa betydligt mer på underhåll. 2012 gick 6,1 miljoner kronor till underhåll, att jämföra med året innan då underhållet upptog lite drygt en miljon kronor.

– Det är lite märkligt att vi ökat underhållet, men så är det. Vi har gjort mycket och varit i de flesta områden och försökt prioritera. Det är ingen lyx någonstans men det är acceptabelt i stort sett över allt, säger Håkan Bergström.

Annons

Under 2012 har Lessebohus även kunnat amortera på sina skulder och ökat sin soliditet ett snäpp, till 4,29 procent.  Och de negativa siffrorna för hyresbortfall har förbättrats något. Förra året stod 87 lägenheter outhyrda, jämfört med 94 lägenheter året innan. Totalt 15 lägenheter har försvunnit under 2012 genom rivning och försäljning.

Läs ocksåMinussiffror för tre av länets allmännyttor

– Vi har ett 70-tal outhyrda i dagsläget. Jag hoppas att vi snart ska vara under 60 tomma lägenheter. Det är målsättningen, säger Håkan Bergström.

För tillfället pågår även förhandlingar med Migrationsverket. Om det går i lås, slopas planerna på att kallställa hus för eventuell rivning.

Att skutan vänt för Lessebohus kan även förklaras i intallation av fjärrvärme i stora delar av beståndet och som ersatt dyrare alternativ i form av gas, olja och el. Därtill tog Lessebohus, via ett förvaltningsavtal, över skötseln av kommunens alla fastigheter i januari 2012. Övertagandet innebar att Lessebohus gick från en handfull anställda till drygt 50 personer.

– Det har fungerat rätt bra. Visst har det varit lite bökigt men det vände rätt fort. Nu tror jag att ingen skulle vilja gå tillbaka. För min del så var jag ju inte med när det var fem anställda, utan kom in när det var 50 och den storeken är jag van vid, säger Håkan Bergström.

Lessebohus har 880 lägenheter i orterna Lessebo, Hovmantorp, Kosta och Skruv i Lessebo kommun.

Det här är Lessebohus resultat de senaste fem åren:
2008: minus 4 miljoner kronor
2009: minus 1,8 miljoner kronor
2010: minus 1,9 miljoner kronor
2011: minus 590 000 kronor
2012: plus 1,14 miljoner kronor

Annons

Läs mer:

Hyran klar för 2013

Lägst soliditet för Lessebohus

Lessebohus river

Nytt förlustår för Lessebohus

Läs också Nytt tungt år för Jämtlands allmännytta Kopparstaden tjänar mest - minus för tre bolag Kämpigt för de små allmännyttorna i Värmland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.