Annons

Linköpingsbo förlorade tvist

Linköping Stångåstaden gjorde inget fel när man lät städfirman avgöra hur lång tid en flyttstädning skulle ta, och därmed vad hyresgästen skulle betala. Det har hovrätten slagit fast.
Foto: Jenny Knutsson
Att slarva med flyttstädningen kan bli dyrt. Det har en hyresgäst i Linköping fått erfara. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Efter utflyttning fick Linköpingsbon en räkning på drygt 11 000 kronor från Stångåstaden, som ville ha ersättning för bristfällig flyttstädning och skador i lägenheten. När mannen vägrade betala blev han stämd av sin före detta värd, något som Hem & Hyra tidigare rapporterat om.

Hyresgästen förlorade i tingsrätten och nu har även hovrätten slagit fast att Stångåstaden hade rätt att ta betalt för städningen, däremot inte för de flesta av skadorna då det saknas bevis för att mannen har orsakat dessa.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Zeljko Kranjec är jurist på Hyresgästföreningen och företräder hyresgästen. Han är besviken på domen.

– Ja, det är jag. Det är ovanligt att hovrätten tar upp sådana här ärenden och det här innebär att hyresvärden får låta städfirman själv bestämma tidsåtgången och sedan skickar man räkningen till hyresgästen, i stället för att följa Sabos riktlinjer.

Sabo är de allmännyttiga hyresvärdarnas organisation. I det här fallet tog städningen av trerummaren nästan dubbelt så lång tid än riktlinjerna anger.

Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

Zeljko Kranjec anser att förfarandet är otryggt för hyresgästerna.

Annons

– Det vore bättre om värden var mer bestämd när man beställer uppdraget och säger att det får ta en viss tid, beroende på lägenhetsstorlek och hur smutsigt det är.

Stångåstaden har inga planer på att ändra sina rutiner.

Läs ocksåElias och Romina tog fajten – fick ersättning för den felkonstruerade duschen

– Men vi gör alltid en skälighetsbedömning utifrån de riktlinjer som finns när vi får fakturan, innan vi debiterar hyresgästen, säger bolagets förvaltningschef Ulf Gustafsson.

Han menar att den aktuella lägenheten var ovanligt smutsig och att det är naturligt att det då också tog längre tid än normalt att städa den.

– Det skulle nog inte bli billigare om vi begärde ett fast pris.

Annons

Det blir det däremot om hyresgästen själv beställer städning. Stångåstaden förmedlar tjänster från flera lokala firmor. Enligt prislistorna kostar en flyttstädning av en trea drygt 2 000 kronor, medan mannen döms att betala 6 500 kronor plus ränta på ungefär lika mycket för detta.

– Vi kan inte utnyttja rutavdrag vilket man kan som privatperson, säger Ulf Gustafsson.

Läs även:Juristen: ”Det går inte att börja städa sista dagen”

Läs också Många betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningen Småstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50 Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.