Annons

Linnea, 81: ”Jag blev åldersdiskriminerad”

Stockholm Linnea Bengtsson, 81, ville byta lägenhet med sitt barnbarn. Men Svenska Bostäder tyckte hon var för gammal. Hon anmälde till diskrimineringsombudsmannen och tog hjälp av en advokat. Till slut gick bytet igenom.
Foto: Pixabay

”Varför ska du byta och flytta till Farsta som är så gammal?”.

Den frågan fick Linnea Bengtsson av Svenska Bostäders handläggare när hon ville byta lägenhet med sitt barnbarn, Svante.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Linnea ville komma närmare sina väninnor i Farsta och hjälpa sitt barnbarn som precis hade skilt sig att få en större lägenhet.

Linnea hade en trea på Lundagatan på Söder, där hon bott i 44 år, och barnbarnet en tvåa i Farsta.

– Jag skulle få över 2 000 lägre i hyra och Svante som har huvudansvaret för sin son skulle få en större lägenhet, berättar Linnea.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Perfekt, tyckte Linnea och Svante. Men inte Svenska Bostäder och Familjebostäder.

– De satte sig hela tiden på tvären. Var det inte min ålder, så hade de synpunkter på att Svante inte stått tillräckligt länge i bostadskön.

Annons

Men de riktade också in sig på Linneas ålder. Familjebostäders handläggare ifrågasatte om Linnea skulle klara att gå de åtta trappstegen till hissen.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Efter flera månaders försök att byta tröttnade de och Svante tog hjälp av en bekant som är advokat.

Han kontaktaktade Svenska Bostäders jurist och efter ett tag ordnade det sig och bytet gick igenom. Det känns skönt, både för mig, Svante och hans son.

Förutom att anlita advokat anmälde också Linnea Familjebostäder till Diskrimineringsombudsmannen.

– Kan det bli mer åldersdiskriminerande än så här? frågar hon sig.

Diskrimineringsombudsmannen valde att inte svara på frågan. Så här skrev DO:s jurist Carl Lind i sitt beslut att avsluta ärendet:

Annons

”Efter att ha gått igenom uppgifterna i din anmälan har DO beslutat att inte fortsätta utredningen. DO har inte tagit ställning till och du har blivit diskriminerad”.

Linnea Bengtsson kunde gått vidare med frågan till domstol. Men gjorde inte det.

– Det viktigaste är trots allt att bytet gick igenom, säger Linnea.

 

Fotnot: Linnea Bengtsson heter egentligen något annat.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.