Annons

LO-förbundens gemensamma bostadsbolag köper i Malmö

Malmö I våras köpte sju LO-förbund gemensamt sina första hyreslägenheter i Malmö. Nu är ytterligare en affär klar. Det handlar om nybyggda hus och hyrorna blir därefter.
Hyreshuset i Hyllie i Malmö är den andra investeringen nystartade Bantorget Hyresbostäder AB gör.
Hyreshuset i Hyllie i Malmö är den andra investeringen nystartade Bantorget Hyresbostäder AB gör.

I mars köpte de sju LO-förbunden genom sitt gemensamma bolag Bantorget Hyresbostäder AB 166 nybyggda hyreslägenheter vid Kalkbrottet i Limhamn i Malmös utkant. Nu är ytterligare en affär klar. Liksom förra gången är säljarna Riksbyggen och den här gången är det 71 hyreslägenheter i Hyllie som ingår i köpet. Lägenheterna byggs just nu och planerad inflyttning är till sommaren. Eftersom det handlar om nybyggda hus bli hyrorna därefter: 1 900 kronor per kvadratmeter och år. En lägenhet på 50 kvadratmeter får med andra ord en månadshyra på 7 900 kronor.

Bantorget Hyresbostäder ägs dels av LO:s eget fastighetsbolag Bantorget Egendom AB, dels av sju LO-förbund: Byggnads, Kommunal, Elektrikerna, SEKO, Handels, Hotell- och restaurangfacket samt Pappers. Det är inte ovanligt att fackförbund investerar i fastigheter. Kommunal äger sedan tidigare flera fastigheter i Stockholm och Aftonbladet avslöjade i en granskning förra året att Kommunal delat ut paradvåningar till både LO-toppar och ledande socialdemokrater. Erik Spernaes, vd för Bantorget Egendom AB som äger 25 procent av det nya gemensamma bolaget, intygar dock att alla bostäder i Malmö kommer att lämnas till den regionala bostadskön Boplats Syd.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Allt går till kön. Boplats Syd motsvarar den kommunala kön i Stockholm, säger Erik Spernaes.

Annons

Varför gör ni era första köp i just Malmö?
– Det blev så bara. Det handlar om bra lägen i Malmö i två nya stadsdelar som är populära. Huset i Hyllie ligger dessutom väldigt bra till med närhet till tågstationen, säger Erik Spernaes.

Ni har gjort båda era affärer med Riksbyggen.
– Riksbyggen ägs ju delvis av Byggnads och Kommunal men egentligen handlar det inte om det utan vi vill göra de bästa affärerna med seriösa aktörer. Men visst har vi en god relation till Riksbyggen, säger Erik Spernaes.

Annons
Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Varför väljer ni att investera i hyresbostäder?
– Det byggs ju våldsamt i Sverige just nu men vi menar ändå att det är en bra och stabil investering, säger Erik Spernaes.

Läs också Höga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar" Så skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra" Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.