Annons

Lönsamt äga hyreshus i Skåne

Skåne De privata fastighetsägarna i södra Skåne gör allt större vinster. Det visar en ny rapport från Hyresgästföreningen. Liksom tidigare går det allra bäst för Stena fastigheter.
Foto: Rikard Ljungqvist

I rapporten har Hyresgästföreningen granskat årsredovisningarna i femton privata bostadsbolag i Skåne. I snitt gör bolagen tillsammans en vinst på 19 445 kronor per lägenhet och år, vilket är en höjning från föregående år då motsvarande siffra var 16 947 kronor.

Hyresgästföreningen konstaterar i rapporten att det är ”lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter”. Just hyresbostäder ger allra bäst avkastning till sina ägare, står det i rapporten. Liksom: ”våra rapporter visar att det inte går att påstå att hyresbostäder är en olönsam bransch, och att använda det som argument för att förändra hyressättningen”.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Våra motparter påstår ibland i den allmänna debatten att det är olönsamt att äga och förvalta fastigheter, och att till exempel marknadshyra skulle göra det mer attraktivt. Vi vill på ett tydligt sätt visa att det redan idag är mycket lönsamt, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Rapporten är inne på sitt trettonde år och Hyresgästföreningen skriver att det varit år av stadigt ökande vinster. Just 2018  har den högsta snittvinsten någonsin uppmätts. Enligt siffrorna gick dock den totala snittvinsten ned mellan åren 2016 och 2017.

Annons

Fastighetsägarnas vinster fortsätter öka – vad gör Hyresgästföreningen?

Läs ocksåNy mångmiljonvinst för allmännyttan i Malmö

– Hyran för en lägenhet förhandlas på lägenhetens bruksvärde. Den förhandlas alltså inte på en hyresvärds vinst, för att den inte heller ska kunna förhandlas på en eventuell förlust. På så sätt skapar vi en långsiktighet i hyresförhandlingen. Mycket av vinstökning vi har sett de senaste åren beror på ränteläget, och på det faktum att stora bolag blir allt större på grund av uppköp, sammanslagningar och nybyggnation. Det gör att deras vinster sticker ut, säger Kenneth Gustavsson.

I rapporten står också:

Annons
  • För åtta av femton bolag ökar vinsten mellan år 2017 och 2018.
  • Soliditeten, företagens ekonomiska styrka, är i snitt 26,2 procent. Tio av företagen ökar på soliditeten från föregående års mätning.

Läs också Helsingborgshems vinst högre än väntat Kommuner väntas plocka ut 20 miljoner kronor ur Förbo Snabb kraftsamling mot förslaget att plocka Svalövsbostäders vinst Rekordmycket nytt i Halmstad men fortfarande 10 år i kö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.