Annons

Lugnare när husen fick skalskydd

Kristianstad Mindre spring i trapporna, tryggare i källaren och mindre bråk i tvättstugan. Det har det blivit sedan Lotta Silverbergs hyresvärd installerat skalskydd.
Lotta Silverberg på väg ut från källaren där tvättstugan ligger.

Det finns olika sätt att öka tryggheten i ett bostadområde. Kommunala ABK i Kristianstad satsade på skalskydd. Det vill säga ett yttre förbättrat skydd, och med teknik och elektroniska nycklar stänga ute obehöriga från att komma in ihusen.

– Förut var det mycket spring i trapporna. Nu är det lugnare och jag hör sällan om inbrott. Ingen kan gå ner i källaren efter elva på kvällen. Det har också blivit renare och konflikter i tvättstugan har försvunnit, säger hyresgästen Lotta Silverberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bertil Svensson, områdeschef på kommunala ABK, beskriver Gamlegården som ett typiskt miljonprogramsområde med cirka 1 800 lägenheter och som börjar bli till åren. För några år sedan var det dags för förändring. När bostadsbolaget skissade på förslag var säkerhetsaspekten en viktig faktor.
– Vi ville ha en varsam förändring och behålla rimliga hyror.

Hyresgästerna upplevde källarna som osäkra, det fanns en rädsla för bränder och nycklar florerade.
Förutom trygghetsarbete med till exempel nattvandringar satsade bolaget på skalskydd. Det betyder att nu har alla hyresgäster elektroniska nycklar, så fort en nyckel försvinner eller någon flyttar raderas dess data. Entré och källardörrar är stängda för alla utom hyresgästerna. Alla 250 trappuppgångar har porttelefoner.

Annons

Tvättstugan bokas med den elektroniska nyckeln som enbart är användningsbar under den bokade tiden.
– Det har blivit mycket mindre problem med städning och stölder, säger Bertil Svensson.
Enligt ABK kostade satsningen på porttelefoner och lås totalt 17 miljoner kronor för 1 852 lägenheter. Hyresgästerna fick en hyreshöjning på 66 kronor i månaden.

Läs ocksåDyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronorEn tvättmaskin med tvätt och en hand som håller i en sedelbunt.

Andra sätt att öka tryggheten

Halmstad
Här har Grannsamverkan varit framgångsrikt: HFAB tar grannsamverkan till nya områden                                       

Helsingborg
Helsingborgshem satsar på att trygghetscertifiera hus, ett helhetsgrepp kring teknik och miljö: Ingen succé för trygghetscertificering

Annons

Här kan du få tips på vad du kan göra om du känner dig otrygg av Hyresgästföreningens Li Merander.

Läs ocksåHyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem"En delad bild där ena halvan visar ett porträtt på en man med grånat hår, blåa ögon och glasögon och andra halvan en tegelvägg med en skylt med texten ABK, AB Kristianstadsbyggen.

Läs också Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.