HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lulebochefen häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman

Luleå Den chef för allmännyttiga Lulebo som nyligen blev misstänkt för att ha svindlat bostadsbolaget på minst sexsiffriga belopp häktades på torsdagen i Luleå tingsrätt.
Foto: Ulrika Vallgårda
En tidigare chef vid Lulebo har häktats misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Lulebo har påbörjat en internrevision och tittat på fakturorna. Nu har bostadsbolaget presenterat ett initialt material för åklagare och polis och på grundval av det materialet beslutade åklagaren om hämtning till förhör morgonen den 30 april. Även en entreprenör hämtades till förhör.

– Båda personerna delgavs misstanke om brott och anhölls. Därefter begärde åklagaren att de skulle häktas, berättar Patrik Ström, kommissarie och chef för bedrägerigruppen vid utredningssektionen hos polisen i Norrbotten.

Läs ocksåLulebo svindlat på minst sexsiffriga belopp – chef misstänkt

Vid häktningsförhandlingen beslutades det att Lulebochefen, född 1975, skulle häktas misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Entreprenören frigavs, men är fortfarande misstänkt.

Båda männen förnekar brott.

Vad det handlar om är ett stort antal luftfakturor från mars 2018 fram till februari i år.

Läs ocksåVärden vill vräka gängbröders föräldrar – bomber och skjutningar risk för grannarPolisens bombtekniker i Limhamns sjöstad

– Exakt hur många kan jag inte svara på. Det är något vi får utreda och det är ett ganska stort material att gå igenom, säger Patrik Ström.

Han utesluter inte att fler entreprenörer kan bli misstänkta medan utredningen fortskrider.

Nu har åklagaren två veckor på sig att väcka åtal, medan mannen sitter häktad.

Läs ocksåSe filmen – här använder gängen hyresgästernas garage som skjutbana

– När vi närmar oss slutet på den två veckor långa häktningsperioden får vi se om vi behöver begära förlängning.

Det var tisdagen den 21 april som Lulebos ledning lämnade in polisanmälan mot den tidigare chefen. Påföljande dag konfronterade man honom med misstankarna och han avslutade sin anställning hos bostadsbolaget med omedelbar verkan.

Lulebos vd Erik Öhrling berättar att han tillträdde för 2,5 månader sedan. Från sin tidigare arbetsgivare, Luleå kommun, hade han med sig påbudet att alla attesteringar av fakturor skulle ske av minst två personer, och det var något han införde direkt.

– Innan dess har en person själv kunnat beställa, ta emot och godkänna såväl varor som tjänster och sedan granska, kontera och attestera fakturor på egen hand, berättade han vid en presskonferens förra veckan.

I april upptäckte man inom Lulebo en avvikelse i en faktura som skapade frågetecken. Efter att ha haft kontakt med det fakturerande entreprenörsföretaget uppstod det en misstanke om att det förekom ekonomiska oegentligheter inom Lulebo.

Sedan han hade gått igenom ett stort antal fakturor beslutade Erik Öhrling att de skulle polisanmäla både den tidigare chefen och en entreprenör.

– Vi är förstås både chockade och mycket bedrövade. Ingen i bolaget har vare sig anat eller kunnat förutse detta, sa Erik Öhrling under presskonferensen förra veckan.

 

Läs också Efter två års utredning - sex personer åtalade i Lulebohärvan Jason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangrepp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.