Annons

Lulebos ordförande väljer att gå

Luleå ​Lulebos ordförande, Kjell Mickelsson (S), väljer nu själv att avgå. Detta efter turerna kring de fördelaktiga pensionsavtalen för cheferna i Lulebo. Även ledamoten Krister Hammarbergh (M) lämnar sin plats till förfogande.

​Det har varit en turbulent tid för Lulebos styrelse. Allt sedan kommunalråd Karl Petersen (S), gick upp i talarstolen på fullmäktige i februari och ifrågasatte de förmånliga pensionsavtal som Lulebos styrelse klubbat igenom för bolagets högsta chefer för fem år sedan.

Kjell Mickelsson (S), ordförande i Lulebos styrelse sedan tre mandatperioder tillbaka, gjorde en pudel direkt, tog på sig ansvaret och har sedan dess försökt rida ut stormen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men i söndags stegade Mickelsson upp till NSD:s redaktion i Luleå med ett brev i handen. I brevet förklarar Mickelsson att han inte ämnar ställa upp för omval.

”Jag står inte bakom en ledarstil som hänger ut och kränker människor. Jag ser ett mönster i detta och arbetarkommunen måste verka för att våra etiska riktlinjer blir ett förhållningssätt i det fortsatta arbetet, och att de etiska reglerna skall styra vår verksamhet”, skriver Mickelsson och ger en känga till Petersen som i media kritiserat enskilda styrelseledamöter i Lulebo.

Annons

”Mitt andra skäl till varför jag inte åtar mig fortsatt uppdrag i Lulebos styrelse är omtanken om bolaget och dess viktiga uppdrag för kommunens utveckling. Det går inte för en styrelse att fullgöra sina uppdrag om kommunens ledning uttalar ett sviktande förtroende. Bolaget tar skada och det verkar hämmande på det arbete som skall fullgöras”.

Läs ocksåEfter två års utredning - sex personer åtalade i Lulebohärvan

Även moderate riksdagsmannen Krister Hammarbergh, ledamot i Lulebos styrelse, har beslutat sig för att inte ställa upp för omval.

– Jag upplever att allt detta är en vendetta mellan Karl Petersen och Kjell Mickelsson. Det här är ett stort misslyckande för ägaren. Lulebo är för viktigt för att dras in i den här kampen. Jag anser att ägarna har ett bristande ansvarstagande, säger Hammarbergh till NSD.
 
Lulebos styrelse väljs på kommunfullmäktige i nästa vecka.

De förmånliga pensionsavtalen ger Lulebos högsta chefer möjlighet att gå i pension vid 62 års ålder. Detta strider, enligt Karl Petersen, mot de regler som kommunen beslutat ska gälla för de kommunala bolagen. Vidare har Mickelsson kritiserats för att inte ha informerat om avtalen för Luleå kommunbolags koncernledning.

Annons

Lulebos styrelse har, sedan pensionsavtalen uppdagats, påbörjat en omförhandling om dem.

Läs också43-årig kvinna åtalad efter explosionen i Luleå
Läs också Tolv år från att förskolan tömdes tills det blir bostäder Lulebohärvan växer – flera företagare har anhållits Gratis att köa i Luleå igen men Mikaelas kötid är förlorad: "Känns surt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.