Annons

Lundamodellen kan höja hyrorna för fler i centrum

Lund Efter att den så kallade Lundamodellen införts i Lund ser privata fastighetsägare chansen att höja hyrorna i centralt belägna fastigheter.

Under våren har kommunala LKF infört den så kallade Lundamodellen som i praktiken inneburit högre hyror ju mer centralt du bor i Lund. Sedan modellen infördes hos LKF har antalet bruksvärderingar ökat markant.Totalt har Hyresgästföreningen hittills fått in krav på omförhandlingar av hyresnivåerna i 55 fastigheter i centrala Lund. När lägesfaktorn blivit allt viktigare kan det innebära att hyrorna höjs för fler.

– Men det kan bli både höjningar och sänkningar. Läget är inte den enda parametern. Fastigheterna ska besiktigas och materialet gås igenom först innan vi kan fastställa de nya hyrorna , säger Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kommer Hyresgästföreningen kräva sänkta hyror i några fall?

– I de fall då vi ser att hyrorna är felaktiga kommer vi att kräva förhandlingar. Det här är ett långsiktigt arbete så att det är inte realistiskt att tro att det här kommer att bli klart inom en kortare framtid. Men självklart är det lika viktigt för Hyresgästföreningen att Lundamodellen används överallt även där det kan innebära sänkta hyror. Det är det som är tanken med hela den systematiska hyressättningen – att det ska bli rätt hyror och inte bara rätt i områden där det kan innebära hyreshöjningar, säger Dorthe H Romare.

Annons
Läs också Chocken: Hyran "höjdes" med 62 procent Ulf riskerar chockhöjd hyra – värden vill höja med 25 procent i snitt Betalade ockerhyra - 39 procents höjning när mellanhand blev värd Spelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.