HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Lundamodellen kan höja hyrorna för fler i centrum

Lund Efter att den så kallade Lundamodellen införts i Lund ser privata fastighetsägare chansen att höja hyrorna i centralt belägna fastigheter.

Under våren har kommunala LKF infört den så kallade Lundamodellen som i praktiken inneburit högre hyror ju mer centralt du bor i Lund. Sedan modellen infördes hos LKF har antalet bruksvärderingar ökat markant.Totalt har Hyresgästföreningen hittills fått in krav på omförhandlingar av hyresnivåerna i 55 fastigheter i centrala Lund. När lägesfaktorn blivit allt viktigare kan det innebära att hyrorna höjs för fler.

– Men det kan bli både höjningar och sänkningar. Läget är inte den enda parametern. Fastigheterna ska besiktigas och materialet gås igenom först innan vi kan fastställa de nya hyrorna , säger Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåBengt och Eva anklagas för att ha hyrt ut svart till sonen - nu vräks det äldre paret

Kommer Hyresgästföreningen kräva sänkta hyror i några fall?

– I de fall då vi ser att hyrorna är felaktiga kommer vi att kräva förhandlingar. Det här är ett långsiktigt arbete så att det är inte realistiskt att tro att det här kommer att bli klart inom en kortare framtid. Men självklart är det lika viktigt för Hyresgästföreningen att Lundamodellen används överallt även där det kan innebära sänkta hyror. Det är det som är tanken med hela den systematiska hyressättningen – att det ska bli rätt hyror och inte bara rätt i områden där det kan innebära hyreshöjningar, säger Dorthe H Romare.

Annons
Läs också Ny folkbokföring i föreningslokal kan vara brottslig Hyresgäst får tillbaka 90 000 efter långdragen tvist Svårt att nå kritiserad hyresvärd i Lund Hyreslägenheter ny affärsidé för kyrkan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.