Annons

Kamp om ordförandeposten i Storgöteborg

Västra Götaland Hyresgästföreningen i Västra Sverige ska välja ny regionordförande. Fem kandidater ställer upp. Valberedningen förordar Kristofer Lundberg, men han är också kontroversiell på grund av sitt engagemang i Rättvisepartiet Socialisterna.
Foto: Gustaf Görfelt/Privat
Anders Grund, Kristofer Lundberg, Pia Fridström, Bengt Svensson och Martina Enghardt kandiderar alla till regionordförande i Västra Sverige. Valet äger rum på årsmötet den 21 april.

LÄS MER: Detta vill de olika kandidaterna

Regionordföranden kommer att väljas på årsmötet den 21 april, när nuvarande ordförande Bengt Svenssons tvååriga mandat löper ut.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Först ut med att öppet kandidera var Kristofer Lundberg, ordförande för Hyresgästföreningen i Angered. Han är även den kandidat som valberedningen förespråkar.

Kristofer Lundberg har gjort sig känd som en driven ledare och aktivist som fått föreningen i Angered att bli en av de mest livaktiga i regionen.

Det som gör honom svårsmält för vissa är att han är trotskist och en nyckelperson i Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Sedan han tillkännagav sin kandidatur har Kristofer Lundberg skrivit på Facebook att han är motarbetad och utsatt för smutskastning av delar av ”byråkratin och föreningstoppen” i Hyresgäströrelsen, av personer som gärna lyfter fram hans politiska tillhörighet men inte vill diskutera sin egen partibok eller partiintressen.

– Personer som har nominerat mig har blivit kontaktade tillbaka och fått frågor om hur de tänkt. De har upplevt att de blivit bearbetade för att eventuellt rösta annorlunda. Eftersom jag har fått kännedom om det här har jag kunnat besvara kritiken, men jag hade hellre sett en öppen och ärlig debatt, säger Kristofer Lundberg till Hem & Hyra.

Bland de andra kandidaterna märks nuvarande regionordförande Bengt Svensson. Han har suttit sedan 2010 och annonserade tidigare att han inte skulle ställa upp igen. Men nu har han ändrat sig.

Annons
Läs ocksåDorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp"Dorothee Hildebrandt med sin cykel i Sharm el-Sheik. Bakom hennes syns en skylt med texten Cop 27, vilket var namnet på FN:s klimatkonferens i den egyptiska turistorten.

– Jag har varit utsatt för påtryckningar, ett flertal personer har hört av sig, både förtroendevalda och medlemmar, säger Bengt Svensson.

Har det att göra med att Kristofer Lundberg ställer upp?

– Nej, det här har inte att göra med någon annan kandidat. Det är något man gör för att man tror på något, och att man kan tillföra något.

Uppgifter gör gällande att det är den nationella förbundsstyrelsen som bett dig ställa upp. Stämmer det?

– Eftersom jag sitter i förbundsstyrelsen pratade vi ledamöter om mitt beslut. Vissa tyckte att jag borde fortsätta. Men det är inget som förbundsstyrelsen har diskuterat eller tagit något beslut om att utöva påtryckningar kring.

Även Pia Fridström och Martina Enghardt är nominerade. Pia Fridström är ledamot i regionstyrelsen. Martina Enghardt är idag vice ordförande, men i valberedningens förslag petas både hon och Bengt Svensson från styrelsen.

Slutligen är även Anders Grund nominerad. Han har tidigare suttit i regionstyrelsen, men avgick 2016 efter att ha riktat hård kritik mot styrelsens arbetssätt, som han ansåg var för toppstyrt.

Annons

Bengt Svensson tycker att fem kandidater är för mycket.

– Det är roligt att många vill ha uppdraget, men det mest tråkiga som kan hända är om den nye ordföranden väljs av en minoritet. Det är aldrig bra om det blir splittrat.

Varken du eller Martina Enghardt är med i valberedningens förslag till ny regionstyrelse. Vad tänker du om det?

– Att styrelseuppdraget är ett långsiktigt arbete som kräver mycket. Det är ingen bra idé att byta ut folk åt höger och vänster bara för att det ska ”hända något”. Man får tänka på att människor lägger ner en massa jobb som kanske inte alltid syns.

LÄS MER:
Detta vill de olika kandidaterna

Valberedningen: ”Ingen kan matcha Kristofer Lundberg”

Fakta: Region Västra Sverige

Hade 76 965 medlemmar vid årsskiftet 2017/2018.

Har sitt nav i Göteborg men omfattar dessutom följande kommuner: Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Härryda, Partille, Lerum, Ale, Kungälv, Öckerö, Stenungsund, Tjörn och Orust.

Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg.

Läs också Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar Ministern vill se säkrare andrahandsbetalningar: ”Kan minska risken för hyresgäster att bli lurade”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.