Annons

Lyxlägenheterna som inte förmedlas i vanliga bostadskön

Nyheter Landets dyraste lägenheter har hyror på över 25 000 kronor i månaden. Men många förmedlas inte via de stora bostadsköerna.
Foto: Anders Paulsson / Montage
I Turning Torso finns några av landets dyraste hyresrätter. Under förra året förmedlades bland annat tre lägenheter i huset med en hyra på över 25 000 kronor.

Turning Torso tornar upp sig i Västra hamnen i Malmö och sträcker sina 190 meter mot himlen. Inuti ryms 147 hyresrätter och många av dem kvalar in som några av landets dyraste.

Men dessa lägenheter förmedlas inte via den kommunala bostadskön Boplats syd. I stället måste den som vill bo här vända sig till hyresvärden HSB:s egna kö, och helst ha ett sparande där.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra listade häromdagen de dyraste lägenheterna som förmedlats via bostadsköerna i landets fem största kommuner under förra året. En sjua på Kungsportsavenyen 37 i Göteborg toppade då listan.

Men det är inte alla lägenheter som syns i den statistiken. Alla privatvärdar är inte anslutna till de stora bostadsförmedlingarna och många delar istället ut sina lägenheter på annat sätt.

Ett exempel är just lägenheterna i Turning Torso som ägs av HSB Malmö. När Hem & Hyra tar hjälp av bostadssajten Kvalster.se, som samlar in och listar lediga lägenheter från både kommunala och privata hyresvärdar, finns dessa lägenheter med.

Annons
Läs ocksåHär är landets dyraste hyresrätter

Den dyraste är en fyra på våning 39 i skyskrapan, med en månadshyra på 27 359 kronor. Den är fortfarande inte lika dyr som lägenheten i Göteborg, men tillsammans med två andra lägenheter i Turning Torso tar den sig in på topp tio.

Planlösningen för lägenheten på våning 39 i Turning Torso.

Samtliga lägenheter har fyra rum och kök, men på olika våningsplan och med hyror från 27 148 kronor och uppåt. De höga hyrorna kommer med en rad exklusiva fördelar.

– Våra andra hus har inte jacuzzi, vinkällare och 24-timmars bemannad reception, säger Tom Wilkinson, ansvarig för uthyrning i HSB Sundsfastigheter.

Läs ocksåTvist i Turning Torso måste medlas

Förmedlas inga av era lägenheter via Boplats syd?

Annons

– Jo, när vi har köpt mark från Malmö stad så måste första tilldelningen gå via Boplats syd. Hittills har det bara hänt en gång och nu håller vi på att färdigställa en fastighet där de får första tilldelningen. Men i normalfallet: nej.

I stället har HSB en egen bostadsförmedling där vem som helst kan söka. Men om du inte sparar pengar via HSB Bospar, så är du i princip chanslös.

– Det är nästan en förutsättning för att få en lägenhet. Men antalet bosparare är mer begränsat desto dyrare objektet är.

Här syns en planlösning för Turning Torsos största lägenhet, på 190 kvadratmeter (som dock inte förmedlades under 2019).

Fakta: Dyraste lägenheterna i Turning Torso

Listan visar de dyraste lägenheterna som förmedlades under 2019. Det finns dyrare lägenheter i huset, bland annat den som syns på planlösningen ovan, och som ligger på plan 51.

1. Våning 39. 4 rum och kök. Hyra: 27 539 kronor.

2. Våning 33. 4 rum och kök. Hyra: 27 340 kronor.

3. Våning 28. 4 rum och kök. Hyra: 27 148 kronor.

Läs också Hyreskontrakt revs efter obetald hyra i Turning Torso Turning Torso prisas Kamera ska stoppa vinstölderna i Turning Torso

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.