HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyreskommissionen ifrågasattes på stämman

Nyheter Förslaget om att utreda Hyreskommissionens tillsättning gick till omröstning på förbundsstämman. Men i slutändan avslogs idén av en splittrad delegation.
Foto: Gry Ellebjerg

Det var sent förra året som Hyresgästföreningen tillsatte en oberoende Hyreskommission, som under ledning av tidigare bostadsminister Stefan Attefall (KD) fick i uppdrag att utreda nuvarande hyressättningssystem.

Hem & Hyras Conny Pettersson skrev i en analys att det föreföll vara ett smart drag, som dock riskerade att få intern kritik. Så blev mycket riktigt fallet. Bland annat region Västra Sverige har varit kritiska att kommissionen haft en sammansättning där både fastighetsbolag och allianspartier representerats, då det från sådant håll finns intresse av att förespråka fri hyressättning och utförsäljning.

Läs ocksåAttefall hjälper föreningen att utreda hyressättningen

I en motion till årets förbundsstämma, som kom just från denna region, föreslogs Hyreskommissionen helt att läggas ned. Detta förslag drogs dock tillbaka under pågående stämma.

Annons

– Vi anser i dag att arbetet kommit så långt att det vore fel att lägga ner den, sa Kristofer Lundberg, nyvald regionordförande i Västra Sverige, från en av talarstolarna.

Däremot föreslogs att sjävla tillsättningen av gruppen skulle utredas samt att en konsekvensanalys av gruppens rapport skulle göras internt i Hyresgästföreningen innan det att rapporten presenteras externt.

Läs ocksåVästsvensk kritik mot Hyreskommissionen

Merparten av årets motioner har behandlats fort av stämman men i detta fall gick frågan till omröstning. I slutändan valde ändå en majoritet av ombuden att rösta mot en sådan utredning och Hyreskommissionen kan därmed fortsätta som planerat.

Annons

Hyreskommissionen ska presentera sin slutliga rapport senast den sista juni, alltså strax före Almedalsveckan.

Läs också Analys: Överraskande och bra tajming Kritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsare Efter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.