HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Majoritet tillåter elgrill på balkongen

Jönköping Hos VSBO är det okej med elgrill på balkongen, inte hos Grännahus. Synen på grillning på balkongen skiljer sig mellan de kommunala bostadsbolagen.
Foto: Annika Wallsson
Bra med förbud. Kahlid Ahmed i Vetlanda tycker att det är bra att Witalabostäder uppmanar hyresgästerna att inte grilla på balkongen, inte ens med elgrill. Däremot saknar han en gemensam grillplats för de boende i området Kantarellen.

Sommartider betyder grilltider. Och för hyresgäster med balkong är det inte helt enkelt. 13 av 21 bostadsbolag i Kronoberg och Jönköpings län tillåter elgrill, om det inte stör.

Just den här dagen är det strålande sol och Kahlid Ahmed är ute på gården tillsammans med sonen Josef. Han bor i området Kantarellen i Vetlanda och hyresvärden Witalabostäder tillhör dem som inte vill att det grillas på balkongen, orsaken är brandrisk och störande os.

Läs ocksåPojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

– Det är bra. Det kan bli mycket rök även från elgrill men framför allt är det farligt för barnen, säger Kahlid Ahmed, som önskar att det fanns en gemensam grill på gården.

– Det skulle passa jättebra här, säger han och pekar mot mitten av innergården som omgärdas av det speciella huset, byggt i en sluten cirkel.

Ulf Neuhaus, vd för Witalabostäder:

Läs ocksåElisabeth får tillbaka 27 000 – värden tog betalt två gånger för balkonginglasningHyreshus och pengar, kollage

– Vi har inget uttalat förbud men vi uppmanar att inte grilla på balkongen. Tyvärr så förekommer det ändå på sina håll. På Kantarellen hänvisar vi till kommunens grillplats utanför, att ha grillplats inne på gården går inte med tanke på hur huset är byggt.

Hem & Hyra har kollat vad kommunala bostadsbolag i Jönköpings och Kronobergs län har för åsikter kring grillning på balkongen. Ingen tillåter kolgrill. När det gäller elgrill, skiljer sig synen åt. 62 procent av de tillfrågade bolagen tillåter elgrill. Övriga har helt förbud eller uppmanar att inte grilla alls.

Tillåter elgrill på balkongen

Läs ocksåTingsrätten gjorde fel – rättegången om balkongfallet i Ludvika måste tas om

Kommunala bostadsbolag i Kronobergs och Jönköpings län som tillåter elgrill, under förutsättning att det inte stör grannarna:

Vätterhem, Gislavedshus, Linden, VSBO (Vaggeryd-Skillingaryds bostadsbolag), Järnbäraren, Tranåsbostäder, Växjöhem, Hyresbostäder i Växjö, Vidingehem, Allbohus, Älmhultsbostäder, Ljungbybostäder och Uppvidingehus.

Tillåter inte grillning på balkongen

Kommunala bostadsbolag i Kronobergs och Jönköpings län, med fler än 500 lägenheter, som inte alls tillåter grillning på balkongen eller uppmanar att inte grilla:

Kommunhus i Tingsryd, Witalabostäder, Finnvedsbostäder, Habo bostäder, Eksjöbostäder, Grännahus och NKBO.

Flera bolag erbjuder gemensamma grillplatser för hyresgästerna. Lessebohus saknar riktlinjer.

Källa: Bostadsbolagen

Fakta: Grilltips

Tänk på att riktigt fet mat osar mycket även på en elgrill. Har ni ingen gemensam grillplats, tänk på att gå minst fem, sex meter från huset innan du grillar med egen grill. Både för oset och brandriskens skull. Och kolla först med hyresvärden att det är okej.
Om din grill orsakar besvär för dina grannar brukar hyresvärden oftast räkna det hela som ett störningsärende.
Låt inte barn leka nära grillen.

Läs också Gunilla kunde inte använda bullrig balkong – så fick hon 9000 kronor tillbaka på hyran Arkitektritad balkongdröm blev AnnCatrins mardröm: ”glaset blåste in”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.