Annons

Majorna testar ny kvartersvaluta

Göteborg I helgen började den nya valutan majorer cirkulera i västra Göteborg. Kvarterspengarna är ett experiment för att främja lokal och hållbar handel.
Färgglada majorer i olika valörer.
Foto: My Welther
Så här ser den nya Majornavalutan ut.

Det var i fredags som de färgglada majorerna lanserades, lagom till stadsdelsfestivalen Sommarens sista dagar.

Hugade spekulanter kunde då växla in svenska kronor mot den nya kvartersvalutan på Majornas lokalbank, tillfälligt inhyst hos Hyresgästföreningen på Mariaplan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Musiker som uppträdde under festivalen fick också delar av gaget utbetalat i majorer.

Annons

Växelkursen är ett mot ett. Majorerna gäller som betalningsmedel i ett 20-tal lokala butiker, kaféer och restauranger i Majorna under hela september.

Kvartersvalutan är ett test inom ramen för projektet Ekologisk stadsdel Majorna 2.0 (se faktaruta nedan). Syftet är att främja ett hållbart samhälle genom nära handel, lokala kretslopp och närproducerad mat.

Annons
Läs ocksåUpprustningen hotar deras dröm: ”Slåss för ett direktdemokratiskt boende”I Lars Erlandsson och Linnéa Holmstrands kvarter hjälps ett 20-tal grannar åt med självförvaltning av gemensamma ytor. Hyresvärden ersätter kostnader för redskap och städmaterial, och de boende får en hyresreduktion på 249 kronor i månaden.

Om intresset visar sig vara stort kan det bli aktuellt med något mer växlingstillfälle under månaden.

Fakta: Ekologisk stadsdel Majorna 2.0

Bakom projektet Ekologisk stadsdel Majorna 2.0 står Hyresgästföreningen, Familjebostäder, Poseidon och Bostadsbolaget. Satsningen bekostas av så kallade boinflytandemedel, vars syfte är att hyresgästerna själva ska få vara med och bestämma i sitt eget område.

Ekologisk stadsdel Majorna 2.0 finns på Facebook. Gruppen är öppen för alla, och du hittar den här.

Läs också Här fixar hyresgästerna tak över huvudet åt taggiga grannar Emma bor i prisat hus: ”Härligt att det kan byggas nåt som sticker ut” Anna surrar med grannarna Inget Megaloppis i Majorna under hela 2020

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.